Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Maaülikool sai valmis uue teaduskeskuse

Täna, 20. veebruaril, toimub uue teaduskeskuse ja Baltic Agro ASi abil rajatud labori avamine.

Teaduskeskuse rajamist toetati Euroopa Regionaalarengu Fondi  (ERF) meetme „Teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide õppe- ja töökeskkonna infrastruktuuri kaasajastamine“ raames 4 947 728,74 euroga. Juurdeehituse ja renoveerimistööde kogumaht oli ligi 7 miljonit eurot.

„Taastuvate loodusvarade teaduskeskus sündis vajadusest koondada ühte kohta nn roheliste teadustega tegelevad Eesti Maaülikooli struktuuriüksused. Metsamaja laiendusena valminud taastuvate loodusvarade teaduskeskusesse kolisid Riia tänavalt botaanikud, zooloogid ja mükoloogid ning Eerikalt endise agronoomiateaduskonna koosseisu kuulunud struktuuriüksused. Uues teaduskeskuses on ka kaasaegsed hoiuruumid loodusteaduslikele kogudele – üle 600 ruutmeetri suurusel kogude pinnalt leiab seente ja taimehaiguste herbaariumid, entomoloogilised kogud, soon- ja sammaltaimede herbaariumi ning mullamuuseumi,“ selgitas EMU põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktor Aret Vooremäe. „Uus teaduskeskus on „koduks“ peamiselt EMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituudi erinevatele osakondadele nagu aiandus, taimekaitse, taimekasvatus, taimefüsioloogia, mullateadus ja agrokeemia, zooloogia, botaanika, mükoloogia, hüdrobioloogia, maastikukaitse- ja hooldus, keskkonnakaitse“.

Baltic Agro ASi abil valmis uus laboratoorium ja seminariruum

Koostöös ettevõttega Baltic Agro AS sisustati uues keskuses laboratoorium ja seminariruum.

„Loodud labor aitab parandada põllumajanduse- ja aianduse suunalist teadustööd ning loob teadlastele ja kraadiõppuritele paremad töötingimused, et ka ettevõtjatele vajalikke teadusuuringuid läbi viia. Kuigi ettevõtjatele vajalikku teadmist ja teenuseid pakuvad ka kõik teised põllumajandus- ja keskkonnainstituudi laborid ning koostööpartnereid on palju, on Baltic Agro AS valmisolek sisustada mööbliga terve laboratoorium põllumajandus- ja keskkonnainstituudis ainulaadne näide. See on märk heast koostööst ja üksteisemõistmisest,“ kommenteeris head koostööd Aret Vooremäe.

Teadmised, koostöö, lahendused ja usaldusväärsus

Baltic Agro arendusdirektori Margus Ameerikase sõnul on nad kasutanud juba aastaid oma nimega koos tunnussõnu: teadmised, koostöö, lahendused ja usaldusväärsus.

"Õppelabori sisustamine ülikooli uues hoones Baltic Agro poolt on järjekordne samm veelgi tihedama koostöö poole. Eesti põllumajandus vajab parimaid teadmisi taimede toitumisest ja ühiselt sisustatud labor on üheks võimaluseks teaduse ja praktika lähendamiseks. Uus taimefüsioloogia labor võimaldab anda edasi parimaid taimede toitumise alaseid kogemusi kogu maailmast, mis oleksid ökoloogiliselt jätkusuutlikud ning samas tagaksid Eesti taimekasvatuse senisest tunduvalt parema tulukuse," sõnas Ameerikas. "Aastaid kestnud koostöö Baltic Agro  ja Eesti Maaülikooli vahel on üks parim näide nende sõnade kinnituseks. Selles koostöös on teadmised liikunud mõlemas suunas: parimad praktilised kogemused ja uusimad tooted firmalt ülikoolile ja vastupidi - teaduse uuringute tulemused firma kaudu põllumeestele. Lisaks on BA spetsialistid osalenud juba aastaid ülikooli õppetöös, lugedes tudengitele külalislektoritena erialaseid loenguid. Kümmekond aastat on antud välja BA stipendiumeid põllumajanduslike uurimistööde eest."

Vaata fotosid uue keskuse avamisest:

 

 

 

Maaülikooli uus teaduskeskus on avatud.
Foto: Margus Ameerikas
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960