Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rüütli: Aafrika seakatku ennetamine nõuab otsustavat tegutsemist

Riigikogu keskkonnakomisjoni liikmed Karel Rüütli, Rein Randver ja Rainer Vakra ning maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva kutsuvad valitsust üles astuma tõsiseid samme selleks, et Aafrika seakatk ei leviks Eestisse.

Keskkonnakomisjoni aseesimehe Karel Rüütli kinnitusel on Aafrika seakatk hävitav haigus, mis võib halvimal juhul saada saatuslikuks kogu Eesti seakasvatusele ning ohustada ka metssigade populatsiooni.

„Teeme ettepaneku eraldada valitsuse reservfondist lisavahendeid, et rakendada täiendavaid tõkestusmeetodeid Aafrika seakatku Eestisse leviku ärahoidmiseks. Samuti tuleb Eesti-Vene piiril seada sisse kõigi eraisikust piiriületajatele pagasikontroll ja suurendada eluslooma kaubanduse kontrolli siseturul,“ seisab peaminister Andrus Ansipile läkitatud pöördumises.

Rüütli sõnul kuluvad täiendavad vahendid ära loomsete jäätmete hävitamisele, ametnike ületunni tasudele, koolitusele ning tehnilise varustatuse parandamisele.

„Kuigi Veterinaar-ja toiduamet olid veel möödunud aasta juulis veendunud, et Venemaa seakatku puhang meid otseselt ei ohusta, suurendas ta teisel poolaastal kodu- ja metssigade seiret. Samuti kehtestati täiendavad nõuded loomaveokitele ning töötati välja loomapidajatele ja reisijatele mõeldud infomaterjalid,“ selgitas Rüütli. „Olukorras, kus seakatk on jõudnud mitmesse meie lähiriiki, on viimane aeg asuda veelgi tõhusamalt  tegutsema ja eraldada vajalikud rahalised vahendid Eesti ametkondadele,“ rõhutas Rüütli.

Läti valitsus rahuldas veebruari alul põllumajandusministeeriumi taotluse ja eraldas Aafrika seakatku tõrjumiseks täiendavalt 1,35 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960