Autor: Ketlin Rauk • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veterinaararstiks saab õppida nii eesti kui inglise keeles

Veterinaarmeditsiini on Eestis võimalik õppida eesti ning ka inglise keeles.  Kuidas aga ettevõtjad värsked koolilõpetanud vastu võtavad ning kas ka siin on probleemiks noorte lahkumine Soome tööpõllule?

Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini Instituudi direktor Andres Alandi sõnul saab Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis õppida veterinaarmeditsiini kahel paralleelsel, rahvusvaheliselt akrediteeritud kuus aastat kestval õppekaval. "Esiteks inglise õppekeelega õppekava Veterinary Medicine, mis avati esmakordselt 2013/2014 õppeaastal. Hetkel õpib sellel 24 välisüliõpilast, kellest 23 on Soome ja üks Küprose kodanik". Alandi lisas, et õpe on äsjasest haridusreformist tulenevalt - mis muu hulgas sätestas, et eestikeelse hariduse eest tasu võtta ei tohi - tasuline. "Kinnitatud õppeteenustasu 2014/2015 õppeaastaks on 7600 eurot," selgitas Aland. Ta lisas, et õppekavale on eraldi vastuvõtt ja eraldi vastuvõtutingimused ning 2014 suvel võetakse vastu 25 üliõpilast.

Teise õppekavana nimetab Aland eesti õppekeelega õppekava Veterinaarmeditsiin, mis toimub EMÜs alates selle eellase EPA loomisest 1951. aastast. Kuni 2013. a vastuvõtuni oli sellele õppekavale võimalik sisse astuda nii riigieelarvelisele (tasuta) kui ka riigieelarvevälisele ehk tasulisele õppekohale. Hetkel õpib sellel õppekaval 291 üliõpilast, nendest riigieelarvelisel õppekohal 166 ja riigieelarvevälisel 125. Riigieelarvevälistest üliõpilastest 116 on Alandi sõnul välisüliõpilased ning nende õppeteenustasu erineb, sõltudes sisseastumisel sõlmitud kahepoolse lepingu tingimustest. Ta lisas, et alates 2013. aasta vastuvõtust on õpe sellel õppekaval tasuta.

"2014 suvel võtame vastu 30 uut üliõpilast," rääkis Aland ja lisas, et vastuvõtt toimub riigieksamite tulemuste ja vastuvõtukatse alusel. "Vastuvõtukatse sisaldab bioloogia ja keemia kombineeritud küsimusi ja ülesandeid."

Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini eriala õppekava üheks osaks on Alandi sõnul menetluspraktikad ja kliiniku õppepraktikad. Ta selgitas, et suuremahulised kliiniku õppepraktikad (5. ja 6. kursusel) toimuvad EMÜ loomakliinikus, aga ka parimates partnerkliinikutes üle Eesti ja välismaalgi. "Praktikate sooritamist välismaal toetab ERASMUS programm," lisas ta, täpsustades, et hetkel on erinevates välismaa loomakliinikutes praktikat sooritamas seitse vanema kursuse üliõpilast.

Veterinaarmeditsiini õppekava lõpetajate arv Eesti Maaülikoolis

2013  - 482012  - 482011  - 502010  - 35

Allikas: Eesti Maaülikool

TASUB TEADA Veterinaarina lõpetanud leiavad tööd:

• Loomaarstina suur- või väikelooma meditsiini valdkonnas

• Riigiteenistuses, näiteks põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonnas

• Veterinaar- ja toiduametis ning ravimiametis, veterinaar- ja toidulaboratooriumis

• Ravimite tootmise ja turustamisega tegelevates ettevõtetes

• Loomakasvatusega seonduvate toodete turustusettevõtteis, näiteks söödafirmades

• EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis, kus andekamatel on võimalus jätkata õpinguid doktoriõppes.

Allikas: Andres Aland, Eesti Maaülikool

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960