Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamessi uudised saavad tänavu kohapeal märgitud „kukega“

Maamessilt ootavad külastajad uudistooteid ning masinad, mida varem nähtud pole. Põnevamad eksponaadid nii messialal kui skeemil saavad markeeritud Maamessi kukega.

„Kuna selle aasta Maamessi graafilises kujunduses on kukk, siis otsustasime põnevamad eksponaadid nii messialal kui skeemil markeerida Maamessi kukega.“

Tema sõnul on nominentide väljasõelumisega juba alustatud ning kõik ettevõtted, kes peavad oma toodet „messinaela“ vääriliseks, on oodatud endast  julgelt märku andma. „Sõel on tihe, aga valik saab olema põnev,“ lisas Kikkul. Korraldaja sõnutsi on esimesed tugevad kandidaadid endast juba märku andnud.

Iseliikuv vaaluteisaldaja

Osaühing AgriTech esitleb tänavu Maamessil iseliikuvat vaaluteisaldajat OXBO 4334, mis on esimene omataoline kogu Euroopas. Ettevõtte tootejuht Kristjan Ruusamäe rääkis, et kogur on viidud masina ette, mis tagab juhile hea nähtavuse ja mugavuse. „Tänu sellele on vaalud ühtlasemad ning ei sisalda kive ega mulda,“ märkis ta. Võimsa 250-hobujõulise John Deere mootori ja pideva nelikveoga saab masin tema sõnul hakkama erinevate põllutingimustega. Vaaluteisaldaja kasutamine silo tegemisel annab eelise, kui külvikorras kasvatatakse liblikõielisi kultuure.

 

 

 

 

 

 

 

 

Käesoleval aastal hakkab OXBO vaaluteisaldaja tööle osaühingu Voore Farm põldudel. „Hea meel on tõdeda, et Eestis leidub innovatiivseid põllumehi, kes tootmisprotsesse pidevalt efektiivsemaks muudavad,“ lisas ta.

Uudne kivikogur esmakordselt Baltimaades

Veidi rohkem kui kahe kuu pärast näitab osaühing Agri Partner Maamessil kivikogurit Degelman Signature 7200, mis ettevõtte tegevjuhi Argo Kuke sõnul on Eestis ja kogu Baltikumis esimest korda. Kanadas toodetud kivikoguja on kodumaal ning USA’s saavutanud suure populaarsuse, seda just tugevast rauast konstruktsiooni tõttu. Kukk märkis, et väidetavalt töötavad mõned 50-aastased Degelmani kivikogujad siiani.

 

 

 

 

 

 

 

 

Masina eeliseks konkurentide ees peab Argo Kukk kasutusmugavust ja kiirust. „Juht saab kiirelt sõita kivide juurde ning need rootoriga kogumiskasti tõmmata. Senimaani kasutusel olevate  vanade Vene päritolu koguritega peab kivi kogumiskasti kallutama. Samuti on need kulunud ja rohkem remonditakse, kui tööd saab teha.“ Ta rääkis, et Degelmani kivikoguriga saab ka kivirohkemad põllud tööjälg-tööjälje kõrval läbi sõita. Masin saab edukalt hakkama kividega, mille pikima külje mõõt ei ületa 60 sentimeetrit. Kukk märkis, et praegu Eestis müüdavad kivikogurid on kallimad ning ei saa suurte kividega nii hästi hakkama.

Maamessil näeb ürituse ajaloo üht raskeimat masinat

Maamessi väliterritooriumil on külastajad alati saanud vaadata suurel hulgal rasketehnikat. Aktsiaseltsi Baltem müügikonsultandi Ain Sarve sõnutsi kavatseb ettevõte näituse külastajaid tänavu üllatada, tuues kohale 75 tonni kaaluva buldooseri. „Inimesed kindlasti jahmatavad, kui näevad Komatsu buldooseri suurust. Tavaliselt töötavad sellise suurusega masinad karjäärides, mujal neid väga ei näe.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Eks masina suurusest saab kõige paremini aru, kui tulla Maamessile seda vaatama, aga võrdluseks saan näiteks tuua selle, et ainuüksi esitera kaalub 12 tonni ehk pisut rohkem kui keskmine traktor,“ rääkis Sarv. Suur kaal teeb mõnevõrra keeruliseks buldooseri transpordi – autorongi kogukaal ulatub 125 tonnini. Müügikonsultant märkis, et vastavad load on siiski saadud ning Maamessi ajaks jõuab buldooser kohale.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960