Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lisaks Leedule on sigade Aafrika katk diagnoositud ka Poolas  

17. veebruaril diagnoositi sigade Aafrika katk Poolas. Haigus diagnoositi metsseal Podlaasia vojevoodkonnas. Täpsem asukoht asub Valgevene piirist vähem kui kilomeetri kaugusel.

Eelnevalt on metssigadel sigade Aafrika katk diagnoositud jaanuari lõpus Leedus Alytuse ja Vilniuse maakonnas. Ka need mõlemad maakonnad asuvad vahetult Valgevene piiri läheduses.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7 – 10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist. Suremus võib küündida 100%-ni.

Haigus on kiire levikuga ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et äärmiselt oluline on bioohutusmeetmete range järgimine ja täitmine. Täiendava loomatauditõrje meetmena on Veterinaar- ja Toiduamet kehtestanud järgmised bioohutusmeetmed, et võimalikult vähendada haiguse leviku riski Eestisse:

Loomafarmi territooriumile võib Leedust ja Poolast saabunud elusloomade veok siseneda alles

peale 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ningpeale transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis (desinfitseerimiseks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu 5%-line kloramiinlahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi, Halamid ja Virkon S lahjenduses 1:200)

Nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Sigade kuumtöötlemata sööda sissevedu Eestisse on keelatud Leedu ja Poola Valgevene piiriäärsetest rajoonidest, mis on loetud nakatunud piirkonnaks.

19. veebruaril on leidnud kinnitust ka teine sigade Aafrika katku juhtum Poolas - haigus diagnoositi samuti Podlaasia piirkonnast leitud surnud metsseal. Täpsem asukoht asub 3 km kaugusel Valgevene piirist.  

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960