Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA alustab piimasektori eritoetuse taotluste vastuvõttu

2.-20. märtsini võtab PRIA kuni 100-pealiste piimakarjade pidajatelt vastu piimasektori eritoetuse taotlusi.

Euroopa Liidu eelarvest rahastatav toetus aitab säilitada piimatootmist ja turukonkurentsiga toime tulla majapidamistel, kus on kuni sajapealised piimatootmiskvooti omavate tootjate piimakarjad.

Toetuse taotlejal peab olema eelmisel piimakvoodiaastal (1.aprillist 2012 kuni 31. märtsini 2013) täidetud vähemalt 50% individuaalsest piimakvoodist. Samuti peab tema nimel olema põllumajandusloomade registris registreeritud kuni sada piimalehma 31. märtsi 2009 ja 2. märtsi 2014 seisuga. Taotluses esitatud andmeid kontrollib PRIA oma andmebaasidest.

Piimasektori eritoetust on võimalus saada ka neil ettevõtjatel, kel on karjas küll üle 100 piimalehma, aga ettevõte tegutseb saarel, kus ei ole piimatööstust ja puudub tasuta püsiühendus piimatööstust omava piirkonnaga.

Taotluse soovitame täita elektrooniliselt e-PRIAs – seal on kliendile näha ka tema loomade ja piimakvoodi täituvuse andmed. e–PRIAs saab taotlust täita ööpäevaringselt alates 2. märtsist. PRIA maakondlikes teenindusbüroodes võetakse taotlusi vastu alates 3. märtsist tööpäeviti kell 8.30-16.00. Hilinenult võib taotlusi esitada ka veel 21. märtsist kuni 14. aprillini, aga siis vähendatakse toetuse summat 1% võrra iga hilinetud tööpäeva kohta.

Eraldi taotlusmaterjale PRIA käesoleval aastal koju ei saada. Info ja vormid toetuse taotlemiseks on PRIA kodulehel www.pria.ee, küsimuste korral võib helistada infotelefonil 737 7679. Maakondlikes teenindusbüroodes saab kasutada kliendiarvutit e-PRIAga tutvumiseks ning vajadusel abistab e-PRIA kasutajat klienditeenindaja. NB! e-PRIA kasutamiseks on taotlejal vaja oma ID-kaarti ja PIN-koode.

Piimasektori eritoetuse ühikumäärad kinnitab PRIA 24. novembriks, otsused toetuse määramise või taotluse rahuldamata jätmise kohta kinnitatakse 1. detsembriks.

Tänavu ei ole võimalik märtsikuus taotleda teisi loomakasvatustoetusi, mida varasematel aastatel on makstud. Eesti 2014. aasta riigieelarvest ei ole selleks raha eraldatud. Samas säilivad põllumajandustootmisega tegelevatel isikutel senised määratud toetusõigused ja soovi korral saab neid ka üle anda. Toetusõigusi võib taas vaja olla edaspidi, juhul kui need meetmed uuesti rakenduvad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960