Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maapered saavad tänavu 1,5 miljonit eurot koduse taristu väljaehitamiseks

Regionaalminister kinnitas hajaasustuse toetuse programmi tingimused. Toetuse abiga saavad hajaasustuses elavad lastega pered välja ehitada veevärgi ja kanalisatsiooni, teha korda koduõuest suurele teele viiva juurdepääsutee või soetada autonoomseid elektrisüsteeme.

„Maapiirkondades on endiselt palju peresid, kellel pole olnud võimalik tänapäevast veevärki seni välja ehitada või kelle jaoks kevadeti suurele teele jõudmine võib olla tõsine katsumus. Eriti keeruline on olukord siis, kui peres kasvavad ka lapsed,“ ütles regionaalminister Siim Kiisler. Kui varasematel aastatel sai toetust ainult veesüsteemide väljaehitamiseks, siis möödunud aastal laiendati programmi ulatust ka kanalisatsioonisüsteemidele, juurdepääsuteedele ja elektrisüsteemidele. „Eelmine aasta näitas, et programmi laiendamine oli vajalik ning jätkame ka sel aastal kõigi nende tegevuste toetamist,“ selgitas Kiisler.

Toetust saavad taotleda need inimesed, kelle leibkonda kuulub vähemalt üks alaealine laps või puudega noor. Toetust saab taotleda elukohale, kus pere on elanud vähemalt selle aasta algusest.

Toetusprogrammile on tänavu eraldatud 1,5 miljonit eurot. 

Taotleja omaosalus on vähemalt kolmandik projekti maksumusest, millele riik ja kohalik omavalitsus lisavad kumbki omalt poolt kolmandiku, kokku kuni 6500 eurot. Oluline on ka, et projekti tulemus ei oleks poolik vaid jõuaks tervikliku lahenduseni. Näiteks peab projekti lõpptulemusena olema  joogivesi  kättesaadav, juurdepääsuteele peab ligi saama aasta läbi või peab olemas olema leibkonna vajadustele vastav elektrisüsteem. Projekti elluviimiseks on aega maksimaalselt 15 kuud.

Taotlusvoorude toimumise aja kuulutavad välja maavalitsused ning taotlused tuleb esitada kohalikku omavalitsusse, kus jagatakse ka infot ja nõu taotlemise kohta.  Taotlusvooru saavad maavalitsused välja kuulutada nii pea, kui on selgunud vallad, mis on valmis sel aastal programmis osalema. Kõige hiljem saab maavalitsus programmi avatuks kuulutada 5. augustil.

Möödunud aastal esitati hajaasustuse programmist toetuse saamiseks 719 taotlust, rahastati neist 622. Kokku on hajaasustuse programmide abiga saanud vajaliku investeeringu teha üle 3500 pere. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960