Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidukonkursi teisel hindamispäeval särasid piimatooted

Toidukonkursi „Eesti Parim Toiduaine“ parimaks piimatooteks valiti ülekaalukalt Farmi Kreeka jogurtite sari. Parima pagaritoote tunnustus omistati Fazeri Fresh Puuviljaleivakesele ning parimaks kondiitritooteks valiti Kalevi Finest martsipanikompvekid. Köögiviljatoodete kategoorias võidutses  Põltsamaa Kodune marineeritud kurk küüslaugu ja mustsõstralehtedega ning parimaks kastmeks valiti Põltsamaa Felixi küüslaugukaste. Valmistoitude kategoorias teenis kõrgeimad punktid aga Põltsamaa Kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul oli põhikonkurss äärmiselt tasavägine. „Enim punkte kogunud tooted olid tihedalt üksteise kannul ja vahed olid mõõdetavad sajandikega. Iseäranis põnev oli piimatoodete kategooria, mille tase on muutunud väga kõrgeks. Tootjad tegelevad süsteemselt tootearendusega ning parima otsing muutub üha raskemaks,“ tõdes Potisepp.

Hindamiskomisjoni esimehe, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professori, meditsiinidoktor Mihkel Zilmeri sõnul on nii piimatoodete kategooria kui ka konkursi tase tervikuna silmapaistev. „Tooted on väga targalt läbi mõeld kompositsiooniga, komponendid on mitmekülgsed, tervislikud ja kõrge kvaliteediga. Kui veel kaheksa aastat tagasi oli suur osa konkursile esitatud toiduained lihtsalt toitumiseks, siis nüüd on suuresti üle 85% neist sobilikud normaalseks ehk tervislikuks söömiseks,“ selgitas Zilmer.

Zilmeri sõnul tasub toidukonkursi tulemusi usaldada. „Kuna hindab suur arv erinevate elukutsete häid eksperte, siis nende lõpphinnanguid tasuks igati arvesse võtta,“ kinnitas Zilmer.

 

Konkursi "Eesti Parim Toiduaine 2014" esimesel hindamispäeval kogus komisjonilt kõrgeimad punktid Atria Eesti toodetud Maks & Moorits keefiri-kamašašlõkk, mis pälvis ka tänavuse Eesti parima lihatoote tunnustuse. Lisaks omistas hindamiskomisjon parima magustoidu tunnustuse Balbiino AS-i jäätisele Jäämurdja ning parimaks kalatooteks tunnistati Eesti Traalpüügi Ühistu Vürtsikilufilee küüslauguga Premium.

2. aprillil toimub hindamine, kus kuldmärkidele kandideerivad kõik toidukategooriate võitjad, alkohoolsed joogid, mittealkohoolsed joogid ning kategoorias „Parim Toit tervisele“ võistlevad tooted. Kuldmärkide võitjad kuulutatakse välja 22. aprillil toimuval toiduainetööstuse aastakonverentsil.

Parimate toiduainete valimine.
Foto: Toiduliit
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960