Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusettevõtete investeerimisaktiivsus keskmisest kõrgem

SEB klientidest Eesti põllumajandusettevõtted torkavad silma investeerimis- ja innovatsioonihuviga, kinnitab SEB poolt Eesti äriklientide seas korraldatud uuring „Ettevõtlusbaromeeter 2014“.

Tänavu kavatseb 51 protsenti küsitletud põllumajandusettevõtetest investeerida üle 30 000 euro, samas kui kõigi ettevõtete puhul on see näitaja 41 protsenti.  Kokku 51 protsenti põllumajandusettevõtetest plaanib 2014. aastal viia ellu muudatusi oma igapäevategevuses, kusjuures 30 protsenti on võtnud sihiks toote või teenuse innovatsiooni. 

„Sarnaselt eelnenud majandusaastat puudutanud küsitlusele torkas silma põllumajandusettevõtete investeerimisjulgus ning innovatsioonivalmidus, mis kinnitab sektori ettevõtete usku põllumajanduse heasse käekäiku tulevikus. Ilmselgelt töötavad nad n-ö pika plaaniga ja ei eelda suuri hüppeid käibes või ekspordis, nagu ilmneb ka uuringust,“ ütles SEB Panga jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Käibeväljavaadete osas ongi põllumajandussektor ettevaatlikum, kuna üle 15-protsendilist käibekasvu näeb vaid 16 protsenti, samas kui kõigi küsitletud ettevõtete seas oli neid 25 protsenti. Neli protsenti põllumajandusettevõtetest arvas, et 2014. aastal nende käibed vähenevad.

Põllumajandusettevõtetest kavatseb 12 protsenti kasvatada mahte ekspordi toel, kas siis laiendades oma eksporditegevust või siirdudes uutele turgudele - kõigi ettevõtete seas oli neid 31 protsenti.

Põllumajandusettevõtetest 12 protsenti planeerib võtta uusi töötajaid, mis tooks kaasa 31 lisatöökohta ning 12 protsenti ettevõtetest planeerivad investeerida töötajate koolitamisse ja arendamisse.

SEB viis mullu sügisel teistkordselt läbi üle-eestilise nõustamisprojekti, mille raames külastasid panga esindajad 901 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet 15 maakonnas, et aidata neil läbi viia finantsanalüüsi järgmiseks aastaks.

Nõustamisprojekti raames viis SEB läbi ka Ettevõtlusbaromeetri nimelise uuringu, mis kaardistab ettevõtjate ootusi, milliseks kujuneb äriaasta 2014. Ettevõtjad andsid hinnangu oma ettevõtte 2014. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning planeeritud investeeringutele ja innovatsioonikavadele.

Kõige arvukamalt olidki uuringus esindatud põllumajandussektori ettevõtted, mille osakaal ulatus 20 protsendini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960