Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigade aafrika katku tõrjeks saadi 3,5 mln eurot

Möödunud nädalal otsustas ELi toiduahela ja loomatervise ekspertgrupp anda Eestile, Lätile, Leedule ja Poolale sigade aafrika katkuga võitlemiseks rahalist abi summas 3,5 mln eurot. Toetust saab kasutada haiguse seireks, bioohutuse tagamiseks, sundtapmise kompenseerimiseks ning sealautade tühjendamiseks ja sulgemiseks.

Kokku on alates jaanuari lõpust Leedus ja Poolas Valgevene piiri lähedal metssigadel kindlaks tehtud neli haigusjuhtu. Kõik need on seotud sigade aafrika katku pikaajalise levikuga Venemaa lääneosas.

Uute reeglite kohaselt jaotuvad riskipiirkonnad ja neis rakendatavad piirangud alljärgnevalt:

1) kõrge risk, haigus kodusigadel ja metssigadel endeemiline - Sardiinia(Itaalia) - piirangud väga ranged;

2) värskeltmärgistatud nakkusalad Leedus ja Poolas Valgevene piiri lähedal, kus haigus on levinud metssigadel - piirangud üldised nii elussigadele, spermale kui sealihale;

3) puhvertsoonid Leedus ja Poolas, mis külgnevad märgitud aladega ning kuhu haiguse levikut püütakse ära hoida - kergemad piirangud elussigadele.

Kõnealuseid kontrollimeetmeid rakendatakse kuni 31. detsembrini 2017.

Mis on mis - s igade aafrika katk

Väga nakkav haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik sigadel, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7 – 10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist. Suremus võib küündida 100%-ni.

Haigus on kiire levikuga nii mets- kui kodusigade hulgas ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Tõrjeabinõud

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et äärmiselt oluline on bioohutusmeetmete range järgimine ja täitmine.

Täiendava loomatauditõrje meetmena on kehtestatud järgmised bioohutusmeetmed, et vähendada haiguse leviku riski Eestisse:

Loomafarmi territooriumile võib Leedust ja Poolast saabunud elusloomade veok siseneda alles:

- pärast 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ning

- pärast transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis.

Nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960