Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukrainast pärit kaupadele kehtestatud tollimaksude tühistamine

Euroopa Parlamendilt neljapäeval toetuse saanud ettepaneku kohaselt peatatakse ligikaudu 98 protsenti tollimaksudest tööstustoodetele ja põllumajandustoodetele, mida eksporditakse Ukrainast Euroopa Liitu. Ühepoolse meetme eesmärgiks on toetada Ukraina majandust ning aidata säästa Ukraina tootjatel ja eksportijatel 487 miljonit eurot aastas.

„Euroopa Parlament on toetanud Ukraina ELi teed aastaid. See on meie esimene võimalus näidata oma toetust praktilisel tasandil, aidata Ukrainat tema praegustes majandusraskustes. Samal ajal kui Putin sulgeb Venemaa turge Ukraina toodetele, avame meie nendele oma turud,” ütles raportöör MEP Pawel Zalewski (EPP, PL).

Ühepoolne meede, mis hakkab kehtima 2014. aasta maist, tühistab tollimaksud 94,7 protsendile tööstustoodetest, mida eksporditakse ELi Ukrainast ning vähendab tollimakse ülejäänud tööstustoodetele.

Samuti tühistatakse meetmega tollimaksud enam kui 80 protsendile Ukrainast ELi eksporditavatele põllumajandustoodetele.

Samas seatakse piirmäär “tundlikele” toodetele, nagu teraviljatooted, sea-, looma-,ning linnuliha. Samuti ka töödeldud toiduainete kogusele, mida võib Ukrainast importida tollimaksuvabalt.

Ukrainast ELi imporditavad tooted peavad jätkuvalt vastama ELi päritolumärgistuse reeglitele.

Meetme alusel võib EL tollimaksud uuesti kehtestada kui Ukrainast saabuvad tooted kogustes, mis põhjustavad või võivad põhjustada olulisi raskusi ELi tootjatele, kes toodavad samu tooteid.

Meede rakenduks kokkuleppe lõplikust heakskiitmisest kuni 2014. aastal 1. novembrini või kuni EL-Ukraina assotsieerumislepingu jõustumiseni.

Edasised sammud

Meede vajab nüüd lõplikku heakskiitu ELi Nõukogult. ELi kõrge esindaja Catherine Ashton on juba teatanud, et meede “hakkab kehtima nädalate jooksul”.

Vastuvõetud tekst (vajuta kuupäeval 03.04.2014)

Ülevaade menetlusetappide kaupa

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960