Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodanikuühendused: Maapõueseaduse eelnõu vajab põhjalikku arutelu

Keskkonnaõiguse Keskus (KÕK), Eesti Maavarade Ühing (EMÜ) ning Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) sedastasid sel nädalal keskkonnaministeeriumile saadetud pöördumises, et märtsi alguses avalikustatud uus maapõueseaduse eelnõu vajab täiendamist ning põhjalikku arutelu.

Tegu on oluliste muudatustega senises korras, mida ei ole avalikkusega läbi arutatud, seetõttu valitsusele kinnitamiseks seda kindlasti veel esitada ei tohi.

Ühendused leiavad, et seaduse eelnõus pakutud lahendustes on palju puudujääke, muuhulgas näeb eelnõu ette kaevandamise otsustusprotsessi senisest veelgi suletumaks ning läbipaistmatumaks muutmist. Samuti on keskkonnale tehtud kahjude leevendamise nõuded eelnõus liiga leebed, lisaks on tähelepanuta jäetud veel mitmeid teisi ühenduste varasemates pöördumistes tõstatatud probleeme.

“Demokraatlikus Eestis peab maavarade kasutamise otsustamisse kaasama kõiki huvipooli, väljapakutud eelnõuga astuksime arengus sammu tagasi,” rääkis KÕKi juhatuse liige Kärt Vaarmari. “Rahvusliku rikkuse üle ei tohi otsustada kabinetivaikuses,” lisas Vaarmari.

Ühendused rõhutavad, et keskkonnaministeerium peaks enne eelnõu valitsusse saatmist lahendama pöördumises viidatud kitsaskohad. “Praegune eelnõu on veel toores ja tekitab palju küsimusi, millele tuleks vastata avaliku arutelu käigus,“ leidis EMÜ juhatuse liige Mihkel Pukk.

Keskkonnaministeerium on uut maapõueseadust koostanud alates 2008. aastast, huvirühmadele saadeti eelnõu tutvumiseks käesoleva aasta märtsis. Põhimõttelisi muudatusi sisaldava eelnõu kommenteerimiseks anti aega vaid alla nelja nädala, eelnõu avalikuks diskussiooniks on aga esialgu ette nähtud üks kohtumine.

KÕKi, EKO ja EMÜ pöördumisega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960