Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: Viimase kvoodiaasta kvoodi ületuse trahvile otsime lahendust juunis

Ministeerium on teinud Brüsselis lobitööd, et viimasel kvoodiaastal kvoodiületuse eest trahve ei küsitaks.

Eestis toodeti 2013.-2014. kvoodiaastal piima 102,6 protsenti etteantud kvoodist. Sel aastal me kvoodiületustrahve maksma ei pea, sest kvoodiületustasu arvutatakse piima rasvasuse põhjal korrigeeritud koguse alusel. Selle tulemusel saadi sel aastal tarnekvoodi täituvuseks 99,41 protsenti.

Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul on teema terav aga leiab peagi lahenduse, millise näitab lähiaeg.

„Viimati Ateenas toimunud Ministrite Nõukogus arutati piimakvoodi teemadel. On riike, kes on kvoodiületustrahvile leevenduse otsimisega päri, aga on ka neid, kes ütlevad, et reeglid on reeglid. Kas kvoodi menetlemisel tuleb leevendust, arutame juunis Ülemkogus ja seal tuleb siis lõplik kokkulepe. Info meie ettevõtjatele edastame peale Jaanipäeva,“ selgitas minister Padar. „Meie võitleme igal juhul lõpuni. Meil on olemas tugevad mõttekaaslased, nagu näiteks Saksamaa, Austria, Taani. Samas prantslased ja inglased on vastu“.

Kuidas arvutatakse piimakvoodi ületamisel trahvi?

Kvoodiaasta lõpeb 31. märtsil.

15. maiks teatab piima kokkuostja talle lõppenud kvoodiaastal piima tarninud tootjate tarneandmed, piimakogused ja tarnitud piima rasvasisaldused, PRIA-le.

PRIA arvutab kõikide kokkuostjate poolt saadetud andmete alused Eesti kvoodi tegeliku täituvuse peale piimakoguste rasvasisalduse alusel korrigeerimist. Kui selgub Eesti kvoodi ületamine, siis vähendab PRIA võrdeliselt kõigi individuaalset kvooti ületanud tootjate kvoodiarvestuses olevaid piimakoguseid individuaalse kvoodi täitmata jätnud tootjate täitmata jäänud kvoodiosa ja PRIA reservis oleva kvoodikoguse ulatuses.

Kvoodiületamise tasu jagatakse vastavalt ületamise suurusele proportsionaalselt kõikide tootjate vahel ära ning PRIA informeerib vastavaid kokkuostjaid, kelledele kvooti ületanud tootjad piima tarnivad, nende poolt kinni pidada tulevatest summadest. Selle alusel peavad piima kokkuostjad need summad vastavate tootjate poolt neile tarnitud piima eest kinni alates neljandast kuust kvoodiaasta lõppemisest arvates (ehk alates juulist).

1. oktoobriks kannavad kokkuostjad kinnipeetud summad üle PRIA-le. Tähtajaks ülekandmata summadelt arvestatakse intressi: 3 kuu euribor + 1%. Liikmesriik deklareerib kvoodiületamise tasu maksmise Euroopa Põllumajanduse Tagatisfondile (EAGF) novembrikuu deklaratsioonis. Põhimõtteliselt toimub tasaarveldus Euroopa Liidu poolt liikmesriigile laekuvate põllumajanduse toetusesummade ning liikmesriigi poolt Euroopa Liidule kantavate summade (antud juhul kvoodiületamise tasu) vahel.

TASUB TEADA:

Kvoodiületustrahv 100 kilo piima kohta on 27,83 eurot.

Kvooti saab  juurde osta - kvooti saab teise piimatootja käest koos lehmadega ka juurde osta, selleks tuleb leida keegi, kes lõpetab piimatootmise või suudab kvooti täita alla 90 protsendi ning on nõus oma lehmi müüma. Piimatootjatel, kellel on nii otseturustus- kui tarnekvoot, on võimalus otseturustuskvoot tarnekvoodiks muuta.

Piimakvoot 2013.-2014. aastal

Eestile eraldatud piimakvoot oli 692 926 tonni, tarnekvoot 686 868 tonni ja otseturustuskvoot 6058 tonni;Kvoodiomanikele välja jagatud kvoot 678 200 tonni;Piima toodeti tarnekvoodi alusel 704 800 tonni;Kvoodiomanikke oli kvoodiaasta lõpuks 844;Piimatoodangu tõus oli eelmisel kvoodiaastal 7%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960