Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: Uued maad = palju uusi kaarte

Kuna kadus nõue, et toetusealune maa pidi põldude registris kirjas olema 2003.a fikseeritud seisu alusel, siis kutsus PRIA alates jaanuarikuust üles: esitage avaldused uute maade kasutuselevõtu või massiivipiiride muudatuste kohta võimalikult varakult, aga kindlasti 1. aprilliks.  Muidu ei pruugi uued kaardid kõigile taotlusperioodi ajaks valmis saada. Muudatus tõi PRIA põldude registri büroole tõsiselt palju lisatööd. 

Jaanuarist mai lõpuni laekus üle 11 000 massiividega seotud avalduse, neist ligi 700 esitati soovitustest hoolimata aprillis ning üle 800 taotluste vastuvõtu perioodil mais.

Iga uue massiivikaardi valmistamisele eelneb töö PRIAl kasutada olevate ortofotode jm materjaliga, et kontrollida, kas avalduses kirjeldatud maad saab lugeda toetuskõlblikuks põllumajandusmaaks. Üle 1600 massiivi on vajanud ka kohapealset kontrolli.

Põllumassiivid on praeguseks moodustatud või põllumassiivide piire muudetud nendel klientidel, kelle avaldused jõudsid PRIAsse tähtajaks 1. aprilliks. Hiljem esitatud avalduste põhjal koostatavad kaardid valmivad vastavalt võimalustele.

Kes esitab taotluse ajavahemikus  22.maist 16. juunini,  neil väheneb saadaolev toetus 1% iga hilinetud tööpäeva kohta.

Kui aga taotlus sai põhiperioodil ära esitatud, siis on võimalik taotluses andmeid muuta ja põlde juurde lisada ilma, et vähendamist toimuks.

Iga taotluse esitaja vastutab ise selle eest, et märgib põllumassiivide piirid ning taotlusaluste maade, sh põldude pindalade andmed õigesti. Kui kohapealses kontrollis, ortofoto või kaugseire andmetel saadakse teistsugused tulemused, lähtub PRIA kindlakstehtud andmetest ning võib vigaste andmete tõttu toetust vähendada või toetuse välja maksmata jätta. Mitmed kliendid ootavad ära korrektsete massiivikaartide valmimise ja plaanivad toetusi taotleda järgmisel aastal.

Kui palju maad lisandub?

Põllumehed on küsinud, kui palju võib taotlusalust põllumaad lisanduda seoses sellega, et taotlemine pole enam seotud 2003.a  registrisse kantud maaga.  Kuna eelarved toetuste maksmiseks on kindlates summades, siis mõjutab taotlusaluse maa lisandumine paratamatult veidi ühtse pindalatoetuse ühikumäära.

PRIA on registreerinud tänavu kevadel üle 600 uue kliendi-maakasutaja. Lähtudes senisest statistikast kaartide uuendamisel võib prognoosida umbes 16 500 hektari lisandumist. Taotletud pind selgub pärast taotlusvooru lõppu ja kõikide pabertaotluste andmete sisestamist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960