Autor: Kairi Oja • 19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio investeeris ligi miljon eurot vadaku tootmisse

Investeering võimaldab nüüd juustutootmise kõrvalproduktina valmistada ka 6-protsendilise kuivainesisaldusega vadakut, mis suunatakse peamiselt ekspordiks.

Valio Eesti juhatuse esimees Maido Solovjov kinnitas, et ettevõtte tootearendusele suunatud investeeringute taga on kolm vaala – piimatööstuse jätkusuutlikkuse tagamine, konkurentsivõime säilitamine ja efektiivsuse tõstmine.

Solovjov on seda meelt, et piimatööstuses ei ole ettevõtted üle investeerinud, mistõttu on ka näiteks mööbli- ja puidutööstusega paralleelide tõmbamine tema hinnangul kohatu.

 „Ükski Eesti kuuest suuremast piimatööstusest pole otseselt kannapöördeid teinud, soetatud on ajakohasemaid, kiiremaid masinaid ja liine, sest mõned neist pärinesid 1990ndatest aastatest,” selgitas Solovjov. „Näiteks meie viimane rahapaigutus võimaldab nüüd juustutootmise kõrvalproduktina saada kuni 6-protsendilise kuivainesisaldusega vadakut, mida saame eksportida.”

Miljoni euroni küündiv investeering vadaku saamiseks võimaldab juustutootmise kõrval piimast veelgi rohkem kätte saada ehk siis toorpiimast, mis niikuinii raha eest sisse ostetud, võimalikult palju raha ka tagasi teenida. Varem müüdi juustuvalmistamisest ülejääv vadakuvedelik Põlva piimakombinaadile, aga spetsiaalse tehnoloogia hankimine võimaldab seda väärindada ja piiri taha müüa.

„Kui keskenduksime vaid siseturule, siis on kuus suurt piimatööstust selgelt liiga palju, seda enam, et sisetarbimise maht on piimatoodete osas suhteliselt konstantne,” nentis Solovjov. „Sellepärast ongi ekspordi kasvatamine oluline. Pealegi – milleks Eestimaal toodetud toorpiima niisama välja vedada, palju kasulikum siinsele majandusele on seda kohapeal töödelda ning siis müüa juba valmistooteid.”

Eksportida saab aga tooteid, mille lisandväärtus on võimalikult suur, pelgalt kilekotipiimas seda pole, leidis ta.

Siiani on Eesti piimatööstuste põhiline ekspordiartikkel olnud juust, mille tootmisele on keskendunud nii Valio oma Võru juustutööstuse toodanguga kui ka E-Piim, Põltsamaa Meierei Juustutööstus ja Saaremaa Piimatööstus. Maag Piimatööstuse ja Tere toodangust moodustab lõviosa värsked piimatooted – joogipiim, jogurtid, kohukesed jmt. Viimaste osas on ekspordivõimalusi siiani napilt ja ka mahud ei anna juustuga võrrelda. Küll aga on tulevikus ekspordipotentsiaali hästi säilivatel piimatoodetel – lisaks juustule ka võil ja pulbril.

STATISTIKA Piimatööstuste rahapaigutused materiaalsesse põhivarasse (mln eurot)

2008 - 27,542009 - 12,492010 - 13,92011-  20,672012 - 16,16

Allikas: statistikaamet

TAUST: Vadak

Vadakut kasutatakse toorainena vadakupulbri ja -valgu tootmisel. Viimast kasutatakse omakorda lastetoitudes ja spordijookides.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960