Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootja - tule ja tee ise põllumajandusinnovatsiooni

EIP töörühm peab koosnema vähemalt ühest teadus- ja arendusasutusest ning vähemalt ühest põllumajandus-, toidutootmise või -töötlemisega seotud ettevõtjast.

Oluline märksõna on innovatsioon - parima teadmise võimalikult kiire ja asjakohane rakendamine tootmises ja selle korralduses. Siin on abiks Eesti maaelu arengukava 2014-2020 (MAK) koostöö meede. Meetme raames on ühe alameetmena plaanis rakendada Euroopa Innovatsiooniparterlust (EIP) – innovatsiooni põllumajandustootja juhtimisel.

EIP eesmärgiks on uuenduslike lahenduste kiirem ja ulatuslikum praktikasse rakendamine, kaasates teadlaskonda ning teavitades neid põllumajandustootmise ja -töötlemise jaoks vajalikest teadusuuringutest.

Mis on innovatsioon?

Innovatsioon on uue või olemasoleva teadmise uudne kasutamine majanduslikus protsessis, st toodete, teenuste või süsteemi arendamisel. Innovatsiooni viivad ellu ettevõtjad, kes rakendavad uuenduslikke lahendusi ettevõtluses ja kasvatavad seeläbi majandust. Innovatsioon hõlmab näiteks uue teenuse või toote loomist, uue teenuse/toote loomise meetodi kasutamist, uute meetodite kasutuselevõttu töö korraldamises või organisatsiooni juhtimises, uue disainilahenduse või müügimeetodite kasutuselevõttu. Oluline on, et tegemist oleks uute või märkimisväärselt täiendatud toodete/teenuste, süsteemide, meetodite, lahenduste kasutuselevõtmisega.

Kes moodustavad või kuuluvad Euroopa Innovatsioonipartnerluse töörühma?

Töörühma moodustavad põllumajandustootjad, -töötlejad, nõustajad, teadustöötajad ning ettevõtjad, kes tegutsevad põllumajanduses ja toidusektoris. EIP töörühma algatamiseks peavad huvitatud osapooled moodustama MTÜ, mille liikmeteks peab olema vähemalt 10 põllumajandustootjat- ja töötlejat. MTÜ otsustustasandil peab olema 80% häälteenamus põllumajandustootjatel ja -töötlejatel, mis tuleb sätestada ka MTÜ põhikirjas. Samas võib EIP töörühma moodustada ka olemasolev MTÜ, kuid järgida tuleb kindlasti reeglit: vähemalt 10 põllumajandustootjat ja –töötlejat ning 80% häälteenamusest peab olema põllumajandustootjatel ja –töötlejatel. MTÜ peab olema avatud ka uutele liikmetele.

Miks on oluline olla avatud uutele liikmetele?

EIP töörühmana esitatud MTÜ-dest valitakse igas valdkonnas välja üks – seetõttu on oluline, et kaasataks ka teisi huvitatud osapooli samas sektoris. Eesmärk on koondada võimalikult palju sektoris tegutsevaid tootjaid ja töötlejaid, kes arendaksid koostööd teaduse, ekspertide, tootmise ja töötlemise vahel. Oluline on ka erinevate sektorite, algatuste ja projektide vaheline infovahetus.

EIP töörühm töötab välja pikaajalise tegevuskava, milles kirjeldatakse hetkeolukorda, seatakse eesmärgid, mida soovitakse ühiselt saavutada ning millised tegevused on selleks vajalikud. Lisaks tegevuskavale tuleb töörühmal esitada kaheaastane rakenduskava, milles nähakse ette juba detailsemad projektid tegevuskavas seatud eesmärkide saavutamiseks. Projekte viivad ellu erinevad tegevusgrupid ehk projektimeeskonnad. Projektid võivad olla erinevad,  nt katsed, toodete väljatöötamine, tasuvus- ja teostatavusuuringud, organisatsiooniliste lahenduste analüüsid ning toimimismudelite väljatöötamine, välisekspertide kaasamine vm.

Töörühm peab kehtestama sisekorra, millega tagatakse töörühma tegevuste ja otsuste tegemise läbipaistvus ning välditakse huvide konflikti. MTÜ partneriks on Maaelu Edendamise Sihtasutus, kelle ülesandeks on pakkuda EIP töörühmale tuge projektide rahastamise korraldamisel ning projektide tulemustest teavitamisel nõuandesüsteemi kaudu.

EIP võrgustiku tegevuse ning töörühmade loomise kohta on võimalik saada lisainfot Maamajanduse Infokeskuse kodulehel. Samast leiate ka info juba esitatud EIP algatuste kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960