Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalandusteadlased said Euroopa Kalandusfondi toel uue uuringulaeva

Teadlased said Euroopa Kalandusfondi toel uuringulaeva, mida hakatakse kasutama Pärnu ja Liivi lahel ihtüoloogia- ja kalandusalaseks uurimistööks.

„Kalandusteadlased on spetsiaalset uurimislaeva oodanud pikisilmi, sest see laiendab märgatavalt uuringute tegemise võimalusi. Seni on meil olnud kasutada ainult kalalaevadest ümberehitatud alused, mis pole uuringute tegemiseks kõige sobivamad,“ ütles Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi direktor professor Toomas Saat.

Uurimislaev „Aurelie“ hakkab tööle Pärnu ja Liivi lahel ning võimaldab lisaks ihtüoloogia- ja kalandusalastele uurimistöödele ja rannikumere seirele teha mereuuringute tarvis erinevaid proove ning nende esmast analüüsi merel.

„Kalavarude kõige mõistlikumaks majandamiseks ja Eesti kalanduspoliitika kujundamiseks vajame igapäevaselt olulist abi teadlastelt. Selleks peavad olema kaasaegsed ja tõhusad töövahendid,“ rääkis põllumajandusminister Ivari Padar.

„Aurelie“ nime kandma hakkav uurimislaev ehitati Pärnumaal Uulus asuvas Polar Shipyardi laevaehituskojas. Laeva pikkus on 15 meetrit, laius 4,3 meetrit ja süvis veidi alla ühe meetri.

Uurimislaeva ehitamine läks maksma üle 400 000 euro ja seda rahastati Euroopa Kalandusfond 2007-2013 vahenditest.

Euroopa Kalandusfond (EKF) 2007–2013 on programm, mis pakub rahalisi vahendeid Euroopa Liidu ühise kalamajanduspoliitika rakendamiseks ning jagab mitmeid investeeringutoetusi kalandussektori ettevõtetele ja rannikualade asumitele.

Perioodil 2007–2013 on fondi Eesti rakenduskava mahuks 112,8 miljonit eurot, millest 84,6 miljonit eurot tuleb EKF vahenditest ja 28,2 miljonit eurot Eesti riigieelarvest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960