5. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kombainide demo Voore Farmis: Milline on parim kombain?

Loe Eesti Taimekasvatuse Instituudi koostatud kokkuvõtet Voore Farmis toimunud kombainide demopäeva kohta..

Esmakordselt Eestis sai ühel põllul koos töötamas näha kaheksat kombaini firmadelt Case IH, Claas, Fendt, Laverda ja New Holland. Demonstreeriti ka erinevate firmade teravilja ümberlaadimishaagiseid. Kombainide demopäeval osales 450 huvilist.

Demo käigus mõõdeti koristuseks kulunud aega, lõikekõrgust, tegelikku töölaiust ja väljalaadimise tootlikkust ning kaaluti kogutud terad. Hilisemaks analüüsiks võeti proovid väljalaaditud teradest, kombaini puhastusseadmest väljunud massist ja põhuvaalust.

Koristati vahaküpsuses talinisu "Olivin" terade toorsaagiga ca 8 tonni hektarilt. Terade niiskusesisaldus oli vahemikus 33- 35%. Koristatud terad sileeriti ja põhk pressiti suurpakkidesse. Demo lõpuks kooriti põld rullrandaaliga.

Demoala oli ülejäänud põllust eraldatud ja koristuse teepikkuseks oli 215 meetrit. Iga kombain koristas süstikuliselt liikudes kaks töökäiku. Seega läbis iga kombain viljakoristamisel kokku 430 meetrit. Masinate tööjärjekord loositi, mistõttu piki demovälja kulgevaid tehnoradu ei jäetud arvestusest välja. Koristatud vili kaaluti kohe ümberlaadurhaagises.

ETKI teadurid mõõtsid lühikese koristustöö käigus kombainide teatud omadusi.  Tehtud mõõtmised  iseloomustavad ainult kombainide teatud nüansse, ega ole piisavad parima kombaini väljaselgitamiseks. See polnud ka demopäeva eesmärk.

Kuigi niiske vilja tõttu esines mõningaid tehnilisi probleeme, kulges demo plaanipäraselt. Peamiseks probleemiks oli terade väljalaadimine. Kui kombainid said sellega hakkama rahuldavalt kuni hästi, siis ümberlaadimishaagise jõuülekandele oli niiske ja pehme teraga vili liig.

Allpool esitatud esmastesse mõõtmistulemustesse palume suhtuda mõistvalt, kuna tegemist on ühe mõõtmisseeria tulemustega, mis saadud üliniiske toorevõitu teravilja koristamisel.

Teraviljakombainide töödemo tulemusi 31. augustil 2014 Voore Farmis

 *  Ümberpöörde aeg oli vahemikus 19-23 sekundit, seda ei ole arvesse võetud; ka ei võetud arvesse kombaini New Holland TC H5080 pikemat seisakut ummistuse kõrvaldamisel, kuna oli tegemist inimliku veaga.

** Väljalaadimisjõudlust mõõdeti ühe minuti jooksul täisvõimsusel, kuid vilja suure niiskuse tõttu oli voolavus halb - see mõjutas oluliselt tulemusi.

 

Autor: Anu Toe

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960