Autor: Juhan Lang • 5. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA põllumehed Vene sanktsioonide hirmus

Venemaa ähvardus keelustada vastuseks Lääne sanktsioonidele USA linnuliha import, on teinud Atlandi-tagused farmerid ettevaatlikuks.

Malaisia lennuki allatulistamise järel Venemaale kehtestatud sanktsioonidele on Venemaa lubanud vastulööki. Pärast Krimmi okupeerimist on Venemaa blokeerinud juba Austraalia veiseliha, Läti ja Leedu sealiha, Moldova puuviljade ja Ukraina mahlade sisseveo. Musta nimekirja on Reutersi teatel kavas lisada muu hulgas USA kanalihatooted ja Ukraina sojatooted.

USA suuruselt kolmas linnulihatootja Sanderson Farms on üks neist, kes valmistub sanktsioonidele reageerima, juhul kui Vene meedias esitatud piirangud tõeks peaks saama.

Ettevõtte finantsjuht Mike Cockrell ütles, et Venemaa kasutab väliskaubandust poliitilise jalgpallina, ähvardades linnuliha importi ja firma on otsimas oma toodangule potentsiaalseid teisi kliente. „Peaksime olema hullud, kui me ei otsiks preagu alternatiivseid turge,“ tõdes ta.

USA pistaatsiafarmerid, kelle jaoks Venemaa on suuruselt seitsmes eksporditurg, on sihtturul tänavu kogenud juba pea 50% käibelangust, sest Vene importöörid on oste vähendanud.

American Pistachio Growersi ekspordituru koordinaator Peter Vlazakis ütles, et pistaatsia eksportijatel on õigustatud hirm potentsiaalsete kaubandustõkete ees. Näiteks võivat venelased hakata pistaatsiapähkleid tarnima USA järel maailma suuruselt teiselt tootjamaalt Iraanist.

Reutersi teatel oleks põllumajandussaaduste impordi tõkestamine Venemaa presidendi Vladimir Putini jaoks võrdlemisi odav viis vastata USA sanktsioonidele.

Muude sanktsioonide tõenäosust, mis võiksid endas kätkeda Venemaa nafta- ja gaasieksporti, tooks Council on Foreign Relationsi rahvusvahelise majanduse vanemteaduri Robert Khani hinnangul juba kaasa lisasanktsioonid ka Moskvale endale.

Vene sanktsioonid põllumajandustoodetele oleks tema sõnul üsna valus löök ettevõtetele, keda see otseselt mõjutab, kuid selle makromajanduslik mõju USA majandusele oleks siiski väike.

„Need on täielikult poliitilised otsused,“ resümeeris Khan.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960