Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: Oleme seakatku tõkestamiseks valmis

Riik ja ettevõtjad on teinud endast oleneva, et olla valmis sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks Eestis.

„Sigade Aafrika katk pole Eestisse tänase päeva seisuga veel jõudnud, kuid riik ja ettevõtjad on võtnud kasutusele juba rea ennetavaid meetmeid,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Seirame pidevalt olukorda ja riik on valmis seakatku kahtluse tekkimisel koheselt reageerima. Samas on väga oluline, et iga üksik loomapidaja rakendaks bioohutusmeetmeid.“

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel andis seakasvatajatele ja jahindusorganisatsioonidele ülevaate seakatku levikust lähiriikides ja ennetavatest tauditõrjemeetmetest, mida on rakendatud seakatku leviku tõkestamiseks. „Seakasvatajad on sigade Aafrika katku ja Eestis kehtestatud piirangutega päris hästi kursis, oleme ennetava teavitustööga tegelenud juba ligi aasta ning plaanime seda veelgi intensiivistada,“ ütles Pärtel.

Teisi loomaliike ja ka inimesi sigade Aafrika katk ei ohusta, sigade haigestumisest või hukkumisest peab loomapidaja viivitamatult informeerima veterinaararsti.

Veterinaararsti saabumiseni on oluline vältida võimaliku nakkuse levikut. Selleks on keelatud viia farmist välja elusloomi või korjuseid, inventari, sööta, joogivett, sõnnikut, allapanu ja teisi võimalikke nakkust edasikandvaid materjale ning jäätmeid, tuleb takistada kõrvaliste isikute sissepääsu farmi ning  vältida teiste loomade ja näriliste kokkupuudet elussigade või korjustega.

Lätis, Leedus ja ka Poolas on juulikuu jooksul diagnoositud mitmeid sigade Aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 km ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon. Küsimusi seoses sigade katkuga saab jätta VTA vihjetelefonile 605 4750 ning edastada ka VTA kodulehel asuva veebivormi kaudu.

Vaata ka

• Veterinaar- ja Toiduamet on kehtestanud Eestis täiendavad loomatauditõrje meetmed seoses sigade katku diagnoosimisega Lätis. Vaata lähemalt SIIT.

• Fotod ministri, seakasvatajate ja jahimeeste kohtumisest leiad SIIT.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960