Autor: Märt Riisenberg • 18. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riisenberg: piimatootja sattus rindele

Käimas on majandussõda, mida juhivad poliitikud ja riigijuhid. Rindele on aga sattunud põllumehed, piimatootjad nende hulgas, leiab piimatootja Märt Riisenberg.

On ootuspärane ja loomulik, et põllumehi kui Venemaa impordipiirangute omal nahal kõige valusamini talujaid  ei  jäeta  tagala toetuseta  ning  nende toetamiseks rakendatakse solidaarse vastutuse põhimõttel toimivaid abinõusid – samamoodi, nagu mõni aeg tagasi päästeti  Euroopa pankasid.

Et piima ei peaks kraavi valama. Nädala aja jooksul pärast impordipiirangute sisu avaldamist on toorpiima hinnad langenud  alla  tootja  kulutuste taset. Praegu  tegeleb piimatootja sellega, et iga päev lüpstud piima ei peaks kraavi valama. Läbirääkimised hinna üle on järgmine etapp.

Piimatööstused on väga kiirelt langetanud toormehindu, viidates  hindade langusele börsidel. Linnapiimatoodete hinnalangust meie poodides pole aga märgata. Leedu piimatööstus lõpetas ühepoolselt Eesti piimaühistuga  piima ostu-müügi lepingu  kolmepäevase etteteatamisega, viidates vääramatule jõule. Eesti piimatööstus küsis  piimatootjate  ühistult  piimast pulbrivalmistamise eest  rohkem kui kaks korda kõrgemat teenustöö hinda võrreldes  nädal  aega tagasi  kehtinud  hinnaga. Need  faktid  kinnitavad, et  kriisiolukorras püütakse raskused lükata esmatootja kaela.

Piimatootjate huvid vajavad kaitset. Praegu on Eesti piimatootjatel kõige õigem aeg  otsustada ühinemine  suuremahulise ühise piimatöötlemise projektiga  Eestis, kus  piimatootjate huvid  on kaasomanikena  paremini  kaitstud.

Ühisprojektis ühendatakse  piimatöötleja ametioskused, toimivad kaubamärgid  ja turustamise kogemused majandusliku huviga müüa oma tööstusele kvaliteetset toorpiima. Piima varumine  ning  piimatoodete turustamine toimub  ühise juhtimise all. Ühistööstuse kasum jaotatakse töötleja  ja tootja vahel. Nimetatud  ühistegevuse  projekti  toetamine on planeeritud  Eesti maaelu arendamise kava (MAK) vahenditest ja sellest on suur abi riskide maandamisel  majanduskriiside tekkimise vastu.

See on ettepanek põllumajandusministrile toetamisotsuse tegemisel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960