Autor: Helena Saar • 21. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teravili, õlikultuurid ja piimatooted odavnesid

Eesti Konjunktuuriinstituudi avaldatud ülevaatest selgub, et FAO toiduhinna indeks langes ka juulis ning selle põhjuseks oli järsk teravilja, õlikultuuride ja piimatoodete hinna kukkumine.

FAO toiduhinna indeks oli tänavu juulis 203,9 punkti, jäädes 4,4 punkti (2,1%) madalamaks juunikuisest korrigeeritud väärtusest ja 3,5 punkti (1,7%) allapoole mullust juulikuist taset. Samal ajal kui liha hinnad tõusid viiendat kuud järjest ning ka suhkru hind püsis stabiilne, langesid järsult teravilja ja õlikultuuride ning piimatoodete noteeringud, mis surusidki FAO toiduhinna indeksi käesoleva aasta madalaimale tasemele.

• Teravilja hinnaindeks oli juulis 185,4 punkti, mis oli 10,7 punkti (5,5%) madalam juunikuisest seisust. Taolise teravilja hinna järsu languse põhjustasid maisi (-9,2%) ja nisu (-5,8%) maailmaturu hindade suur langus. Nii reageeris turg oluliste tootjariikide väljavaatele suurepärasele saagile ning seega loodetavatele suurtele eksporditarnetele 2014/15 turundusaasta alguses. Samas riisi hind veidi tõusis, kuna müük Tai riiklikest reservidest peatati, mis elavdas uuesti impordinõudlust.

• Õli hinnaindeks oli eelmisel kuul 181,1 punkti, mis oli 7,7 punkti (4,1%) madalam kui juunis, alanedes neljandat kuud järjest. Languse põhjuseks oli endiselt soja ja palmiõli noteeringute langus maailmaturul. Sojaõli hind on langenud peamiselt vastuseks rekordsaagi prognoosidele USAs ja Lõuna-Ameerikas. Palmiõli hinna hoiab madalal väike nõudlus maailmaturul. Küllaldase saagi lootus 2014/15 saagiaastal on langetanud ka rapsi- ja päevalilleõli hinda.

• Piimatoodete hinnaindeks oli juulis 226,1 punkti, so 10,3 punkti (4,4%) madalam kui juunis. Vähenenud impordinõudlus, samas suur ekspordivõimekus langetavad jätkuvalt piimatoodete hindu. Suur tootmise kasv sel aastal on suurendanud ELi ekspordivarusid, samal ajal on prognoositud ka igati head algust uuele hooajale Okeaanias. Või import vähenes ramadani ajal islami¬maades¬se, aga ka Venemaale. Piimapulbri tarned Hiinasse, kes on selle toote suurim importija, jäid piiratuks, mis survestas piimapulbri noteeringuid. Ka lõssipulbri ja juustu hinnad langesid.

HINNAD

Liha ja suhkur pisut kallinesid

Allikas: Eesti Konjuktuuriinstituut

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960