Autor: Tiiu Annuk • 5. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Mida teha varisega?

Tänases põlluinfos annab Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Tiiu Annuk nõu, mida teha varisega. Lisaks jagab ta soovitusi taliteravilja külviks ja pritsimistöödeks põllul erinevate glüfosaatidega. Huvitavat lugemist!

Taliraps on tärganud ja areneb ilusasti. Kahjuks on sel aastal tõsiseks probleemiks teravilja varis, mida on soodustanud soojad ja vihmased ilmad. Ärge laske teravilja varisel võimust võtta ja oodake, et kõik tärkaks. Kui tundub, et põld on ikka roheline, tuleks varist kohe tõrjuma hakata, sest kõige suuremat kahju teebki see talirapsile just algfaasis, konkureerides tugevasti kultuuriga ja lämmatades teda. Hiljem tärganud oras pole enam nii agressiivne, jääb talirapsile alla ja üldjuhul hukkub talvel. Erinevaid teravilja varise ja orasheina tõrjeks mõeldud tooteid võib julgelt kasutada juba rapsi kaheidulehe faasis, tähtis on jälgida kõrrelise kasvufaasi. Soovitatav on teha teravilja varise tõrje eraldi ja kui on käes kasvuregulaatori ja mikroväetiste aeg, siis need koos, kuigi iseenesest ei ole ka probleem segada nii kasvuregulaator/fungitsiid, mikroväetised ja varise tõrje omavahel. Kõik sõltub rapsi kasvufaasist ja konkreetsetest toodetest, mida kasutate.

Segamisel on eelis, et kõik saab korraga tehtud. Probleemiks on aga see, et erinevate toodete kasutusajad ei ühti. Eelmisel nädalal oli põldudel näha, et teravilja varist tuleks esimesel võimalusel tõrjuda, aga kasvuregulaatori jaoks on aeg veel varajane, sest suures osas on alles esimesed pärislehed tulemas ja need on veel väga väikesed.

Lisaks võib talirapsikülve lämmatada liblikõieliste, nt herne, varis. Kahjuks pole head vahendit soovitada, kuna varem kasutatud Lontrel 72 SG on lubatud talirapsil kasutada alates varsumisest, suvirapsil alates teisest pärislehest. Galera pole kunagi olnudki talirapsil lubatud sügiseseks kasutamiseks.

Eelmisel nädalal sai kirjutatud taliteravilja külvist ja puhtimisest. Lisaks puhtimispreparaatidele on viimase aja trend lisada ka erinevaid mikroväetisi, nt Tenso Coctail jt sarnased tooted. Eesmärgiks ikka parem ja ühtlasem tärkamine ning tugevam taimik.

Järjest enam on aga hakatud puhtimisvahendile lisama ka aminohappeid sisaldavaid tooteid. Aminohapete pritsimine kasvuaegselt on juba suhteliselt tavapärane viis tugevdada taimikut. Eestis läbiviidud põldkatsete tulemused on kinnitanud, et Terra Sorb Complex-i, Terra Sorb Foliar –i või Prolise pritsimine on avaldanud positiivset mõju. Üheks põhjuseks võib tuua ilmselt ka selle, et aminohapped aitavad vähendada taimekaitsevahendite kasutamisest põhjustatud stressi. Stressi tingimustes aga taimede ainevahetus aeglustub ja aminohapete tootmine väheneb, millega kaasneb väiksem saak ning kvaliteet. Kes soovib proovida, siis sügisel sobib kindlasti kasutada neid tooteid nt koos teiste pritsimistega.

Praegu käib aktiivne pritsimine erinevate glüfosaatidega. Temperatuur on toodete toimimiseks hea. Kindlasti tuleb arvestada vihmaga, kuna mõne toote puhul on vihmakindluse aeg üsna pikk. Glüfosaati sisaldavaid tooteid saab kasutada seni, kuni taimede aktiivne kasv kestab. Glüfosaatide toimimist mõjutab oluliselt pritsimisvee kvaliteet. Sobiv pH on 4,5-5,5 (max 6), seega glüfosaadi paremaks toimimiseks on vajalik happeline vesi. Vee kvaliteedi probleeme võib leevendada lämmastikväetiste, nt ammooniumsulfaadi lisamine, mis hapestab vett ja ergutab ühtlasi umbrohtude kasvu. Lisaks on mitmeid tooteid, mis aitavad pritsimisvee ph-d alla viia, nt PHFIX5. Ettevaatlik tuleb olla suure orgaanilise aine sisaldusega vee kasutamisel, kuna orgaanilise aine osakesed vees seovad toimeaine endasse ja vabana vette ei pruugi toimeainet jääda, tulemuseks on mittetoimiv toode. Kiirema toimega glüfosaat on nt Roundup FL 540, vihmakindlus 3-4 tundi. Näiteks vihma puhul juba peale 2 tundi on Roundup FL 540 25% efektiivsem võrreldes tavatoodetega. Eriti tähis on kasutada neid tooteid just siis, kui pritsimise ja harimise vahele jääv aeg on lühike, nt 3 päeva. Parimaks toimimiseks on siiski soovitatav oodata vähemalt 5 päeva.

Loe lisa SIIT

 

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960