Autor: Tiiu Annuk • 10. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Kuidas tõrjuda taliviljal umbrohtu?

Tänases põlluinfos annab Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk nõu, kuidas tõrjuda taliteraviljal umbrohtu. Huvitavat lugemist!

Taliviljade külviaeg on käes ja on õige aeg kirjutada taliviljade umbrohutõrje võimalustest. Aasta aastalt järjest enam tehakse see sügisel. Sageli on põhjuseks taliviljades rapsivaris. Vähemtähtis pole ka see, et talvituvaid umbrohtusid on hea tõrjuda juba sügisel, kuna siis ei kasva nad kevadeks nii suureks ja võimalus on saada hakkama väiksemate kuludega, kuna saab kasutada väiksemaid kulunorme. Lisaks võimaldab sügisene umbrohutõrje kevadel töid tegemisi paremini korraldada. Ainukene miinus on see, et juhul kui talivili ei talvitu, tuleb teha umbrohutõrje ikkagi uutele külvidele kevadel ja see on juba suurem kulu.

Probleemsed talvituvad umbrohtud on kõrrelistest rukki-kastehein, harilik kastehein ja murunurmikas. Laialehelistest harilik kesalill ja üheaastatest talvituvatest umbrohtudest vesihein, harilik hiirekõrv, põldmailane ja põldkannike.

Mullaherbitsiidid on pika toimega ja sügisel kasutades on nende eeliseks, et kevadel ei pruugi olla üldse vajadust uuesti umbrohutõrjet teha. Kõiki mulla kaudu toimivate herbitsiidide toimet suurendab mullaniiskus. Samuti tuleks jälgida, et pinnas oleks võimalikult hästi ettevalmistatud, suured mullakamakad võivad takistada preparaatide mõju. Samuti kõrge huumusesisaldusega muldadel on herbitsiidide efektiivsus mõnevõrra väiksem.

Kui te suuremaid kulutusi ei planeeri ja soovite sügisel teravilja seest tõrjuda ainult konkureerivad umbrohud, milleks võib sageli muutuda hernes või rapsi varis, siis sobilikud tooted on Logran 20 WG, samuti Trimmer 50 SG, Ergon, Lintur 70 WG jt.

Juhul kui teil on orasheina või rukki-kasteheina probleem talinisus, rukkis või tritikales, saab selle vastu kasutada preparaati Attribut. Samuti tõrjub see edukalt odravarise.

Herbitsiidide valikul tuleks otsustada ikka selle järgi missugused umbrohud on teil probleemiks. Tutvuge kindlasti lähemalt ka toote etiketiga, kuhu on kirjutatud herbitsiidide mõju spekter. Enamus taimekaitsevahendite etikette on olemas Põllumajandusameti kodulehel: www.pma.agri.ee, lingi „taimekaitsevahendite infolehed“ all.

Lisaks soovitame jälgida eelkõige hilisemaid talirapsi külve, kuna mõnel pool Eestis oleme täheldanud nälkjate ja tigude kahjustusi ja mitte ainult minimeeritud harimisviisi korral vaid ka künnipõhiselt. Samuti on ära näritud lehtedes süüdi lehevaablaste vastsed (tumedad ebaröövikud), kes esinevad põllul tavaliselt lokaalselt ehk teatud kohtades. Oht valitseb eelkõige siis, kui taimed on veel väga väikesed.

Loe Tiiu Annuki soovitusi pikemalt SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960