Autor: Tiiu Annuk • 25. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Pika sügise korral on abi fungitsiididega pritsimisest

Talivili on ilusasti tärganud, näha on ka talinisul kolmandat lehte, rukis on juba suurem, kirjutab selle nädala põlluinfos Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk.

Sügisene fungitsiididega pritsimine on järjest populaarsemaks muutunud. Isiklikult pean väga oluliseks seemnete puhtimist ja meil on kasutusel tõepoolest suurepärased tooted nagu Celest Trio 060 FS, Baytan Trio, Bariton Ultra jne. Eesmärk on tõrjuda haigusi, mis saavad eelkõige alguse seemne seest, pinnalt või mullast.

Praktika on aga näidanud, et pika sügise korral on fungitsiididega pritsimisest abi. Väga oluline on ka sordi vastuvõtlikkus erinevatele haigustele. Kui teravili on nakatunud juba sügisel haigustesse, võiks kindlasti pritsimise teha, kuna sellega hoitakse ära taime nõrgestamine haiguste tõttu ning nad peavad talvele paremini vastu, kuna on tervemad. Kasutamise põhimõte on, et fungitsiid jääks taime kuni kevadeni, et siis olla kevadel tugevam. Seetõttu tuleks pritsida maksimaalselt paar nädalat enne püsivate külmade saabumist. Üldjuhul võib sobilik aeg olla kuskil oktoobri keskpaigas, samas kui taimik on suurem ja haiguste foon kõrgem (teravili teravilja järel, taimejäänused mullapinnal jne), võib pritsida juba varem.

Mida siis võiks soovitada? Põhimõtteliselt sobivad selleks väga paljud erinevad fungitsiidid, mis tõrjuvad erinevaid laiksusi ja juuremädanikke-fusarioose. Näiteks võib kasutada preparaate Fandango, Prosaro, Falcon Forte, milles sisalduvad toimeained nagu protiokonasool ja tebukonasool on ka puhtimispreparaatides kasutusel, kuna eelkõige protiokonasool on väga efektiivne nii juuremädanike kui silmlaiksuse vastu. Samuti kasutatakse sügisel talvitumishaiguste vastu golfimurudel preparaati Opera N. Teadaolevalt koosneb golfimuru kõrrelistest taimedest. Opera N üks toimeaine on epoksikonasool, mis annab väga laia spektri erinevate haiguste tõrjel, sh ka juuremädanikele ja silmlaiksusele. Epoksikonasooli sisaldavad nt Maredo 125 SC, Rubric, Epox Extra jt. Samuti on levinud preparaadi Tilt/Bumper kasutamine golfimurudel. Juuremädanike, silmlaiksuse jt haiguste tõrjeks on veel efektiivne preparaat Mirage 45 EC. Silmlaiksuse puhul tooksin välja just põhjuse, et see haigustekitaja on taimejäänustel elunev. Eoste teke ja vabanemine toimub taimejäänustel sügisel, kui temperatuur on 10°C ümber päeval vaba vee olemasolul. Eosed levivad vihmapritsmega lehetupelt naaber tõusmetele, kus need idanevad, tungivad taime ja asustavad selle. Varase nakatumise tulemuseks on suurem haigestumine ja saagikadu. Nakatumine toimub kõige kiiremini 10-13°C juures, laigud muutuvad silmaga nähtavaks 8-12 nädala pärast, olenevalt temperatuurist. Pehme talv ja jahe kevad pikendavad eoste tekke ja vabanemise perioodi. Saagikaod on lamandumise tõttu sageli 40% või enamgi, halveneb tera kvaliteet ja koristustingimused.

Seega võime järeldada, et sügisel saab kasutada väga paljusid erinevaid tooteid, küsimus on ainult tasuvuses. Tuleb otsustada, kui palju teha lisakulutusi, kuna ebasoodsa talve puhul ei saa 100% garanteerida, et nö lisakindlustus lisaks puhtimispreparaadile annaks täiusliku tulemuse.

Soovitame jälgida fungitsiidi valikul, et puhtimispreparaadis sisalduvad toimeained ei kattuks sügisel kasutatava fungitsiidi toimeainetega. Teatavasti ühe ja sama toimeaine kasutamisel suureneb oht resistentsuse tekkele ja seega võib mõju jääda loodetust kesisemaks. Tahame ju kasutada neid tooteid veel aastaid.

Loe lisa SIIT

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960