Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA alustab uue perioodi investeeringutoetuste taotluste vastuvõttu LEADER-meetmega

29. oktoobrist kuni 12. novembrini saavad LEADERi tegevusgrupid esitada PRIAle taotlusi LEADERi kohaliku arengu strateegia ettevalmistamise toetuse saamiseks. See on  ühtlasi programmperioodi 2014-2020 esimene investeeringumeetme taotlusvoor.

Toetus aitab tegevusgruppidel aastateks 2014–2020 ette valmistada kohaliku arengu strateegiad, mis koosnevad omavahel seotud ja mitut valdkonda hõlmavatest toetusmeetmetest. Nii strateegiate väljatöötamine kui ka hilisem rakendamine toimub alt-üles-põhimõttel avaliku ja erasektori koostöös. Strateegia võtab arvesse kohalikke vajadusi ja potentsiaali ning sisaldab uuenduslikke elemente, võrgustumist ja koostööd.

Strateegia ettevalmistamise toetuse taotlused tuleb esitada elektrooniliselt e-PRIA kaudu. Toetuse väljamaksmiseks esitab tegevusgrupp maksetaotluse pärast kulutuste tegemist. Toetusega hüvitatakse neid strateegia koostamisega seotud abikõlblikke kulutusi, mis tehakse ajavahemikus 1.01.2014 kuni strateegia heakskiitmiseni põllumajandusministeeriumi poolt.

Tegevusgrupile ja strateegiale kehtivad nõuded sätestati põllumajandusministri määrusega ja infot pakub ka PRIA koduleht www.pria.ee. Ettevalmistava toetuse kulud hõlmavad näiteks piirkonna uuringuid, sidusrühmade koolitust, konsulteerimist, tegevus- ja halduskulusid jmt. Toetust on võimalik taotleda kuni 100% abikõlblike kulude maksumusest.

PRIA vaatab toetustaotlused läbi ja teeb otsused 40 tööpäeva jooksul taotluse esitamisest arvates. Tehtud kulutuste kohta maksame toetuse välja 3 kuu jooksul pärast korrektsete kuludokumentide laekumist. Strateegia ettevalmistamise toetuse planeeritud maht on 1,7 miljonit eurot.

Valmiva strateegia peab heaks kiitma iga tegevusgrupi liikmete üldkoosolek ning hiljemalt 30. aprilliks 2015 tuleb strateegia esitada PRIAle. PRIA saadab  need heakskiitmiseks põllumajandusministeeriumile. Projektitaotluste vastuvõtt heakskiidu saanud strateegiate elluviimiseks on kavandatud 2015. a teise poolaastasse.

LEADER-toetust rahastatakse 90% ulatuses Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist ning 10% Eesti riigieelarvest. Kokku on LEADERi eelarve aastateks 2014-2020  Eestis 90 miljonit eurot, mis moodustab maaelu arengukava kogumahust 9%. Eestis on praegu 26 LEADER tegevusgruppi.

Lisainfot algava taotlusvooru kohta saab PRIA keskusest infotelefonil  737 7678.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960