Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: eestimaine liha muutus tänu kriisidele popimaks, kuid kalliks kasutada

Atria Balticu müügikäive oli tänavu III kvartalis 9 miljonit eurot, kasvades möödunud aasta sama ajaga võrreldes 5,9%. Atria Eesti ASi juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul on jaemüügi kasvu aluseks eestimaisel värskel kvaliteetsel toorainel põhinevate toodete müük.

“Atria on 2014. aasta jooksul oluliselt kasvatanud elussigade kokkuostu Eestist, mis on omakorda pannud aluse müügi kasvule nii kodu- kui välisturgudel. Oleme Eestist välja müünud 2700 tonni liha ja loomseid kõrvalsaadusi, millest ca 600 tonni on olnud sealiha ja ca 200 tonni veiseliha,” ütles Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm. “Tapamajas on tehtud teenustööd 1400 tonni, liha töötlemine on kasvanud võrreldes eelmise aastaga ca 1700 tonni. Meie sealiha import on sisuliselt lõppenud.”

“Kogu Eesti põllumajandus on väga raskes olukorras, sest meid on tabanud kaks mastaapset kriisi korraga – Venemaa impordikeeld ning Aafrika seakatk,” sõnas Olle Horm. “Atria eeliseks on meie endi poolt toodetud kodumaine sealiha, mille tarbimine on eestimaalastele viimasel aastapoolel olnud emotsionaalselt tähtis, et toetada oma tootjaid ja riiki. Kui vahepeal oli meie patriootlikkus soiku jäänud, siis juba eelmisel aastal hakkas „Eelista eestimaist“ toodete tarbimine kasvama ning sellel aastal oleme indu veelgi juurde saanud. Müügitulemused kinnitavad, et eestimaalased hoiavad kokku.”

“Tervikuna seisab lihaturg Eestis paigal ning tarbimise üldist kasvu kuskil näha ei ole,” rääkis Olle Horm. “2013. aastal eksporditi Euroopa Liidust Venemaale keelu all olevaid kaupu 5,4 miljardi euro ulatuses. Arvestuslikult jääb EL-is Venemaa keelu tõttu üle 370 miljonit kg sealiha, 74 mln kg linnuliha ja 32 mln kg veiseliha. Need kogused on muljetavaldavad, kuigi on raske hinnata, millega Venemaa neid asendab, kannatame meie väga suurt kahju.”

“Euroopas üle jääv väga suur kogus sealiha otsib uusi turge, see ladustatakse või proovitakse turustada koduturul madalama hinnaga,” selgitas Olle Horm. “Eestis on kõige suuremad kannatajad sõltumatud seakasvatajad, kes on siiani oma elus sigu eksportinud Leetu ja Poola – riikidesse, kes olid ühed suuremad kannatajad. Hetkel on turul hinna-eelis neil ettevõtetel, kes kasutavad tootmises importtoorainet, sealiha omahind ei ole veel märkimisväärselt langenud.”

Atria Eesti AS on üks suurematest, ligi 400 töötajaga Eesti toiduainekontsernidest ning suuruselt teine seakasvataja Eestis. Ettevõte alustas Eestis tegevust 2005. aastal, kui omandas Valga Lihatööstuse. 2008. aastal saadi AS Wõro Kommertsi ja AS Vastse-Kuuste Lihatööstuse omanikuks. 2009 ühinesid AS Wõro Kommerts, AS Vastse-Kuuste Lihatööstus ja AS Valga Lihatööstus juriidiliseks isikuks Atria Eesti AS. Atria Eesti omab kolme kaubamärki: Maks & Moorits, Wõro ja VK. Atria Eesti AS kuulub Soome börsiettevõttele Atria Oy, mille 2013. aasta käive oli 1,411 miljardit eurot ja ärikasum 19,7 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960