Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva jõest eemaldati mitu tuhat ebaseaduslikult püügil olnud silmutorbikut

Keskkonnainspektsioon korraldas sel nädalal Narva jõel järjekordse ulatuslikuma reidi, mille käigus avastati 7161 ebaseaduslikult püügil olnud silmutorbikut.

Teisipäeval ja kolmapäeval toimunud kontrollimisel avastati Narva jõe keskosas ja suudmealal 38 selguseta kuuluvusega silmutorbikute jada kokku 4162 torbikuga.

Lisaks selgus, et viiel kaluril oli püügile seatud lubatust märksa rohkem torbikuid. Näiteks oli ühel kaluril  416 torbiku asemel püügil 1354 torbikut, teisel 226 torbiku asemel 615. Viie kaluri jadades oli kokku 2999  torbikut, ehkki väljastatud kalapüügilubade alusel oleks saanud olla 1120  torbikut.

Kõik ebaseaduslikult püügil olnud torbikud eemaldati, neis olnud silmud lasti tagasi vette ja püünised hoiustati. Püüginõudeid rikkunud viie kaluri suhtes alustati väärteomenetlust.

Oktoobris läbiviidud kahepäevase kontrolli käigus leiti Narva jõel  5345 ebaseaduslikult püügil olnud silmutorbikut, sealhulgas nii selguseta kuuluvusega torbikud kui ka kalurite pandud üleliigsed torbikud.

Kahe suurema reidi  käigus on seega eemaldatud ühtekokku 12506 seadusevastaselt püügil olnud torbikut.

Kuna veeala on suur, siis ei ole nende kahe reidiga jõutud veel kõiki püügipiirkondi läbi kontrollida.

„Jätkame kontrollimist, et sundida kalamehi seaduskuulekusele. Ka kalurid peavad mõistma, et liigsete püügivahendite panek on vastutustundetu,“ ütles Ida-Virumaa büroo juhataja Aivar Lainjärv.

Eelmise suurema reidi mõju on siiski märgata, nägime kaldal hunnikute viisi silmutorbikuid, mida kalurid on ise püügilt eemaldanud,“ lisas Lainjärv.

Ebaseadusliku silmupüügi korral võib kalurist seaduserikkujat trahvida kuni 1200 euro suuruse trahviga. Kui seaduserikkumise paneb toime juriidiline isik, võib rahatrahv ulatuda kuni 3200 euroni. Oktoobris tuvastatud rikkumiste menetlused on praegu veel pooleli,  otsused peaksid tulema novembrikuu jooksul.  

Jõesilmusid saavad püüda vaid kalapüügiluba omavad kutselised kalurid, kusjuures püügiloal on märgitud ka lubatud silmutorbikute arv. Harrastuspüügiks silmupüügilube ei väljastata.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960