Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kotka: nõuame põllumeestele 23 miljonit eurot lisatoetust

Keskerakond on ainus parlamendipartei, kes taotleb tuleva aasta riigieelarves kodumaistele põllumeestele täiendava üleminekutoetuse maksmist selle maksimaalses ulatuses. Ühtlasi taunib Keskerakond Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonivalitsuse põllumajandusele hävitavalt mõjuvat plaani mitmekordistada riigilõivud.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni kuuluva Siret Kotka kinnitusel on riigil Euroopa põllumajanduspoliitika raames vabalt võimalik põllumeestele maksta täiendavaid toetusi, kuid kahjuks ei ole valitsuserakonnad leidnud selleks järgmise aasta eelarves võimalust. „Riigieelarve on teatavasti prioriteetide küsimus ja peegeldab just seda, mida koalitsioon oluliseks peab. Praegune valitsus on jätnud Eesti põllumehed tuleval aasta riigieelarves täiendava toetuseta. Kuna Keskerakond seisab jätkuvalt ja kindlalt Eestimaa põllumeeste eest, siis tegime ettepaneku need 23 miljonit eurot riigieelarvesse lisada, mida meie põllumeestele täna hädasti vaja on,“ selgitas Kotka.

„Taavi Rõivase valitsuse hoolimatut ja üleolevat suhtumist Eesti põllumajandusse näitab tõsiasi, et lisaks saamata jäävatele toetustele ootab põllumehi ees riigilõivude lubamatult järsk tõus, ehk siis parlamendis menetluses oleva riigilõivuseaduse eelnõu järgi tõusevad riigilõivud mahepõllumajanduse valdkonnas 1,3–2 korda, seemne sertifitseerimise valdkonnas 3-8 korda ja sordikaitse valdkonnas kuni 2,6 korda,“ lisas Kotka.

Siret Kotka hinnangul on riigilõivuseaduse menetlemine ehe näide sellest, kuidas Eesti põllumeeste tõsised mured Reformierakonna ja sotside valitsusele kuidagi korda ei lähe. „Eesti põllumajandus on selgelt kriisis ja selle asemel, et põllumeestele appi tulla ning maksta neile täiendavaid toetusi, nagu teevad seda näiteks Läti ja Leedu, tahab Rõivase valitsus põllumehi veelgi tõsisemalt maksustada,“ lõpetas Kotka.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960