27. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bulitko: Veisekasvatajad taastavad Eesti nuumapullide müügi Türki

Türgi turg on Eesti veisekasvatajatele olnud avatud alates 2010. aastast. Esimesel kahel aastal toimus sellesse riiki väga intensiivne tõu-, nuuma- ja tapaveiste müük. Veiseid transporditi sinna ka lennukiga. Oluliselt kasvas sel ajal veisekasvatajatele makstav nuuma- ja tapaveistehind.

Alates 2012. aastast loomade müük Türki vähenes ja 2013. aastal eksporditi sinna vaid väikesel arvul tõuveiseid. Türgi poliitikud piirasid veiste sissevedu ja tõstsid tollimakse, et  kaitsta oma riigi veisekasvatajate huve.

Sellest sügisest on taaskäivitumas nuumapullide müük TürkiArvestades hetkel valitsevaid madalaid piima kokkuostuhindu ning suuri järjekordasid tapaveiste realiseerimiseks, on see oluliseks turuks meie kasvatajaile. Samas on oluliselt suurenenud viimastel aastatel ka lihaveiste arvukus, mis sunnib otsima ka lisaturgusid veiste realiseerimiseks. Kolmandatesse maadesse avanevad turu võimalused on meie tootjate jaoks kasulikud, kuid need on siiski pikas perspektiivis olnud ebakindlad, mis ei taga meie jaoks täit kindlust.

2013. aastal aitas piimandussektori käibekasvule enim kaasa varasematel aastatel tehtud investeeringud tootmishoonetesse ja tehnoloogiatesse ettevõtete majandusnäitajate tulemuslikumaks muutmisel. Tootjaile maksti ka varasemast paremaid piima- ja lihavarumishindu ning kasvas ka piima kogutoodangu maht, mis oli Euroopa Liiduga liitumisjärgse perioodi parim saavutus. Piimale ja piimasaadustele oli turusituatsioon suhteliselt soodsam ja turu olukord oli stabiilne.

Investeeringutes oli meie juhitava ühistu liikmetele 2013. aasta üks tagasihoidlikumaid ELi 2007-2013 eelarve perioodi jooksul. Puudusid võimalused taotleda täiendavaid vahendeid investeeringu meetmetest. Teostati varem taotletud ning rahastuse saanud projekte. Vähesemal määral teostati ka investeeringuid, millistele toetusraha ei taotletud. Panustati ka põllu- ja söödatehnoloogiate kaasajastamisesse.  

Kindlasti jäävad tänavused majandusnäitajad veisekasvatussektoris valdavalt tagasihoidlikemateks. Pärast Venemaa sanktsioonide kehtestamist on mitmed piimakarjakasvatusettevõtted juba lõpetanud tegevuse või plaanivad seda. Samuti on alustatud ka üksikute ettevõtete saneerimist. Ettevõtjad on alustanud ka kulude kokkuhoidu, millega pikas perspektiivis võib kaasneda tootmismahtude langus. Võib prognoosida, et tänavused aastatulemused jäävad pigem 2012. aasta tasemele või alla.

Autor: Tanel-Taavi Bulitko

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960