Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihaveise kalkulaator aitab kulusid kontrolli all hoida

Lihaveiste realiseerimisel on tootjad sageli küsimuse ees - kas nuumata ja realiseerida loomad lihaks või müüa veised Eestist välja elusloomadena.

Mõlemal juhul, nii kasumlikuks lihaveisekasvatuseks kui ka kõrgekvaliteedilise veiseliha tootmiseks, on põhieeldusteks ammlehmade hea viljakus ning pikk eluiga, vasikate madal haigestumus ja suremus ning nuumloomade kõrge massi-iive. Parimate tulemuste saavutamiseks on lihaveisekasvatuses oluline optimaalne söötmine ja loomade hea tervis.

Sarnaselt piimaveisekasvatusega on ka lihaveisekasvatuses väga tähtis tagada vasikatele hea kasvualgus. Õige söötmine ja pidamine vasika varases elustaadiumis tagab kiirema juurdekasvu hilisemas kasvustaadiumis. Lihaveisekasvatuses on looma edukaks kasvuks oluline, et vasikas saavutaks maksimaalse lihasmassi ja luustiku arengu enne 15 elukuud. Perioodil sünnist kuni 8. elukuuni, toituvad lihaveiste vasikad peamiselt emapiimast, aeg, mil noorloomade luustik saavutab suurema osa oma arengust. Luustiku lisakasv esimese 8 elukuu vältel annab tulemuseks kõrgema turjakõrgusega ning hästi arenenud luustikuga looma. Parema luustiku ja konformatsiooniga loomad on aga optimaalse kasvuperioodiga võimelised saavutama suuremat lihasmassi/ rümba kaalu.

Esimese kasvuperioodi söödaratsioonid peaksid olema kõrge mineraalide ja vitamiinide sisaldusega (eriti kaltsiumi ja fosfori osas), kõrge valgu ja struktuurse ning seeduva kiu sisaldusega. Elutähtis on piisav koguproteiini tase ratsioonis, et soodustada kasvu ja vatsa arengut. Energia ja valgu tasakaal peaks kalduma kõrge proteiini- ja keskmise energiasisalduse suunas. Kindlasti peaks  vasikatele võimaldama kvaliteetset startersööta .

Ohuks sellel perioodil on nn kompenseeriv söötmine, mis põhjustab ebaühtlust loomade kasvus ja pikemat aega realisatsioonile. Edukaks ja kasumlikuks lihaveisekasvatuseks tuleb sellest kindlasti hoiduda.

Noorloomadele on väga oluline võõrutuseelne, kasvueale vastav startersööt. Tugeva ning hästi arenenud luustiku ja suure vatsa mahuga noorloomad on võimelised karjamaaperioodil saavutama suurema söömuse kaudu ka suurema ning odavaima juurdekasvu. Ka karjatamise perioodi alguses peaksid noorloomad saama startersööta, kuna rohusöödast ei suudeta veel omastada lisaks emapiimale vajalikku kogust toitaineid. Meeles tuleb pidada ka seda, et ema piimakus hakkab tasapisi langema samal ajal kui vasika päevased toitainete tarbed üha kasvavad. Nii juhtubki tihti, et karjatamise algul ja ka võõrutusel tekib kasvu seiskumine või ka kehamassi kadu, 10-30 kg eluskaalust esimese kuu jooksul. Päevane juurdekasv sel perioodil peaks olema 0,7 ja 1,1 kg vahel pullikutel ning 0,6 ja 1,0 kg vahel lehmikutel. Siinjuures, on oluline arvestada ka tõuerisusi ning kas kasvatatakse varavalmivat või hilist tõugu.

Veiste nuumamisel on vaja leida võimalusi kasumlikkuse tõstmiseks, mistõttu on üha vajalikumaks muutumas juurdekasvu parandavad ja söödaväärindust tõstvad söödalisandid. Saavutamaks suuremat juurdekasvu, peaks ennekõike suurenema loomade silo söömus. Kvaliteetne silo on Eesti tingimustes parim ja odavaim põhisööt. Kui karjatamisperioodil saavutab noorloom keskmiselt juurdekasvu 1 kg/päevas, siis miks seesama hein siloks tehtuna mõned kuud hiljem söödetuna, annab loomadele juurdekasvu tihti ainult 500 g /päevas? Vastus on lihtne- silos on tekkinud olulised proteiinide kaod. Kuidas peatada kaod sööda väärtuses? Kasutades silo säilituslisandeid tagatakse niite kiire valmimine, mis ongi võtmeks, et takistada proteiinide lagunemist ja sellega kaasnevat söödaväärtuse kadu. Peaaegu 90% värskes heinas leiduvatest proteiinidest on võimalik õigete silotootmistavade ja kindla silokindlustuslisandi kasutamisega säilitada loomale omastatavatena.

Lihaveis on aretatud saavutamaks kiiret lihasmassi kasvu, kulutades iga kg juurdekasvu saavutamiseks minimaalselt sööta. Olukorra, kus Eestis on palju väga kõrge aretusväärtusega (kasvupotentsiaaliga) loomi, tuleb arvestada igale tõule ja tema kasvuperioodile omast vajalike toitainete tarbe katmist.

Alltech on välja töötanud programmi, Beef RETURN Kalkulaatori, mis võimaldab loomakasvatajatel oma ettevõtet analüüsida ning leida need kitsaskohad, mille optimeerimisega on võimalik kulusid vähendada ning kindlustada oma farmi jätkusuutlikkus. Programm võimaldab võrrelda karja hetke tootlikkust ja uusi seatud eesmärke ning tuvastab tegurid, mis takistavad nende eesmärkide saavutamist ja tekitavad suurimat majanduslikku kahju. Analüüsi tulemuste alusel on võimalik välja töötada tegevuskava, millega neid kahjusid vähendada.

Investeerimine teguritesse nagu söödakasutuse efektiivsemaks muutmine ja lihaveisekarja tervise tagamine ning selle kaudu toodangu suurendamine, tagab majandusliku jätkusuutlikuse. Beef RETURN Kalkulaatori eesmärgiks on tuua nähtavale ettevõttes esinevad varjatud kulud, millest lähtuvalt koostada tegevuskavasid, et muuta tootmine efektiivsemaks ning tasuvamaks. Kõige olulisem igas tootmisvaldkonnas, on tootmisnäitajate kogumine ja analüüsimine.

Optimaalne ja tasakaalustatud ratsioon, arvestades nii toodangu- kui ka elatustarbeid, peaks olema söötmise aluseks. Mida kõrgem on loomade geneetiline potentsiaal, seda täpsem peaks olema ka söötmine. Juhtimisotsused ja tootmis- ning finantsanalüüs saavad meie tänastes farmides üha olulisemaks osaks. Karja terviseprobleemide põhjuste väljaselgitamine võimaldab oluliselt vähendada enneaegset loomade prakeerimist ja seetõttu ka langetada karja taastootmiseks/asenduseks tehtavaid kulutusi. Kõiki neid tegureid on oluline koos farmi meeskonnaga regulaarselt hinnata.

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960