Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eraisikutele makstavatelt põllumajandustoetustelt arvestatakse tulumaks maha

1. jaanuaril 2015 jõustus Eestis tulumaksuseaduse muudatus, mille alusel muutusid füüsilistele isikutele ehk eraisikutele makstavad põllumajandus- ja maaelutoetused tulumaksuga maksustavaks. Seadus paneb PRIAle kohustuse füüsiliste isikute toetustelt tulumaks juba toetuste väljamaksmisel kinni pidada.

Füüsilised isikud saavad PRIAst toetused kätte summas, millelt on 20-protsendiline tulumaks juba kinni peetud.

Tulumaks tuleb PRIAl kinni pidada lähtudes väljamakse kuupäevast, mitte sellest, millal klient toetuse saamiseks taotluse esitas või PRIA toetuse määras. Näiteks 2014. aasta lõpus maksime välja ühtse pindalatoetuse, samuti piimasektori- ja seakasvatuse eritoetuse ning neilt maksetelt veel tulumaksu kinni ei peetud. 2014 kevadel taotletud ülejäänud maaelu arengukava keskkonnatoetuste väljamaksed toimuvad 2015.a algul ning seega kuuluvad need juba tulumaksustamisele, kuigi toetust on taotletud eelmisel kalendriaastal.

NB! Klientidel on võimalus esitada PRIAle avaldus, selle kohta, et enne toetuselt tulumaksu arvutamist arvestataks summalt maha tulumaksuvaba osa. See on käesoleval aastal 154 eurot kuus. Sellist avaldust on põhjust esitada vaid siis, kui toetus on isiku ainus tulu või on tal küll teisi tulusid, aga nende maksjad maksuvaba määra tulumaksu arvestamisel ei rakenda.

Info tulumaksu kinnipidamise kohta saab olema kirjas PRIA eraisikust klientidele toetuse määramise-maksmise dokumentides ning nähtav e-PRIAs.

PRIA deklareerib tulumaksu Maksu- ja Tolliametile ja kannab neile üle. Maksu- ja Tolliamet kannab deklareeritud andmed residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni (eeltäidetud andmed).

PRIA toetuste maksustamisest annab infot ka EMTA koduleht.

 

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960