Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on muudatused erimärgistatud vedelkütuste kasutamises?

Loe, millised on muudatused alates 01.01.2015 jõustunud vedelkütuse erimärgistamise seaduses.

Muudatused jõustuvad kahes osas: 01.01.2015 ja 01.05.2015. Peamised vedelkütuse erimärgistamise seaduse (VKEMS) muudatused:

1. Uuest aastast lõppes kerge kütteõli (nn punase kütuse) erimärgistamine ja see maksustatakse tarbimisse lubamisel edaspidi diislikütuse aktsiisimääraga (392,92 eurot 1000 liitri kohta).

Varasemalt soetatud erimärgistatud kerget kütteõli ei ole alates 01.01.2015 lubatud enam tarbida ei reisijate ja kaupade raudteeveol, Eesti vetes toimuvas laevaliikluses (sh kutselisel kalapüügil), kütmiseks ega elektrienergia tootmiseks.Eesti vetes kalalaevades erimärgistatud kerge kütteõli aktsiisivabalt tarbimiseks väljastatud energia aktsiisivabastuse load kaotavad alates 01.01.2015 kehtivuse.

2. Uuest aastast jäi ainsaks kasutatavaks erimärgistatud vedelkütuseks eriotstarbeline diislikütus (nn sinine kütus), mida on edaspidi lubatud kasutada vaid: (seda kuni 01.05.2015, so kütteperioodi lõpuni). NB! Elektrienergia tootmise hulka ei loeta laeval või veduril asuvate elektrigeneraatorite käitamist, millega toodetud elektrienergiat kasutatakse laeva või veduri elektrimootorites.

• põllumajanduses kasutatavas masinas, traktoris ja liikurmasinas;• kutselisel kalapüügil;• kütmiseks ning soojuse ja elektrienergia tootmiseks

Reisijate ja kaupade raudteeveol ning Eesti vetes toimuvas laevaliikluses (va kutselisel kalapüügil) ei ole eriotstarbelist diislikütust edaspidi enam kasutada lubatud.

Eriotstarbelise diislikütuse aktsiisimäär jääb samaks (110,95 eurot 1000 liitri kohta). Kutselisel kalapüügil on energia aktsiisivabastuse loa alusel võimalik eriotstarbelist diislikütust tarbida jätkuvalt aktsiisivabalt.

3. Alates 01.05.2015 ei ole eriotstarbelist diislikütust lubatud edaspidi kasutada ka kütmiseks ning soojuse ja elektrienergia tootmiseks.

Erimärgistatud vedelkütuse jääkide võõrandamine

1. Seni erimärgistatud kerget kütteõli või eriotstarbelist diislikütust kasutanud isik, kellel alates jaanuarist või maist 2015 ei ole lubatud erimärgistatud vedelkütuseid enam tarbida, on kohustatud võõrandama tema valduses olevad kütusejäägid VKEMS-ga ettenähtud korras.

2. Kütusejääkide võõrandamiseks on aega üks kalendrikuu alates erimärgistatud kütuste kasutamise õiguse lõppemisest ning jääke on lubatud võõrandada üksnes kindlaks määratud saajatele: isikule, kellelt erimärgistatud kütus soetati või aktsiisilaopidajale (nt teisele erimärgistatud kütuse kasutamise õigusega tarbijale kütusejääke võõrandada ei ole lubatud). Võimaluse korral soovitame tarbida erimärgistatud vedelkütus lõpuni enne selle kasutamise õiguse lõppemist ning vältida erimärgistatud vedelkütuste jääkide tekkimist.

VKEMS-s sätestatud tingimuste täitmisel on kütusejääke võimalik võõrandada lihtsustatud korras ilma tavapäraselt vedelkütuse seadusega kütuse müüjale esitatavaid nõudeid täitmata. Eraisik, kellel on erimärgistatud vedelkütuseid kokku alla 100 liitri, võib kütusejääkide edasiseks kasutamiseks maksta sellelt erimärgistatud vedelkütuse ja diislikütuse aktsiisimäärade vahe.Erimärgistatud vedelkütuse jääke võib lõpuni kasutada näiteks juhul, kui isikul on võimalik neid senise kasutusala asemel ära tarbida mõnel muul lubatud kasutusalal (nt raudteevedudel kütust kasutanud ettevõte kasutab ülejäägi ära depoo kütteks).

Vaata erimärgistatud vedelkütuse jääkide võõrandamise korda, tähtaegu ja aktsiisimäärade vahe deklareerimise ja tasumise kohta pikemalt SIIT.

Loe lisaks: Alates 01.01.2015 kehtiv vedelkütuse erimärgistamise seadus (VKEMS)

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960