Autor: Tanel Raig • 20. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vilja müü mitu korda aastas

Põllumeestel on soovitav oma viljasaak müüa mitmes osas, et maandada riske ja saada parim keskmine hind oma saagi eest.

Scandagra Eesti soovitus on jätkuvalt nagu viimased viis aastat, et hinda tasub fikseerida mitmes osas, optimaalne 4 korda aastas, ütles vilja kokkuostuga tegeleva Scandagra teravilja-rapsi tootejuht Marge Pähkel. „Muidugi võib juhtuda, et õnnestub kogu saak ühe korraga maksimaalse hinnaga müüa, ent reaalsus näitab, et riske tasub hajutada ja võtta eesmärgiks kogusaagi korralik keskmine hind,“ selgitas ta.

Pähkli sõnul peab põllumees teadma oma kulutust prognoositava viljatonni kohta: kui viljahind katab tehtavad kulutused ja jääb plussi, on kindlasti mõistlik mingi osa vilja ette ära müüa st hind fikseerida.

Pähkliga on nõus Copenhagen Merchants Groupi teraviljamaakleri Indrek Aigro. „Põllumehed peaksid panema riskijuhtimise paika. Nii ei saa, et kulud on tehtud ja tulusid veel ei ole,“ ütles ta. „Meil kipub olema probleem, et Eesti põllumees kipub müügiga ootama kuni saak on koristatud. Kulud on aga juba lukku pandud kevadel.“

Aigro ei ole päris veendunud, et müüma peaks just 25 protsendiliste osadena neli korda aastas, kuid müüa tuleks proportsioonis vastavalt tehtud kuludele (näiteks väetis ostmisele või kevadtööde kuludele).

Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas on öelnud, et praeguseks ajaks on juba teada selle hooaja sisendite hinnad. Ehk võimalik on planeerida ka tootmiskulud ning sobiva kasumi ootusel juba osa planeeritavast saagist ära müüa ehk riske jaota.

Hindu uue saagi müügiks pakutakse varakult. Scandagra Eesti pakub uue saagi hinda juba vähemalt aasta enne koristust. Kui 2015. aasta saagi koristus hakkab augistis, siis hinda sai lukku panna juba 2014. aasta augustis.

Viljahindade prognoosimine on väga keeruline. Marge Pähkli sõnul lausa prognoosimatu. Viimasel aastal on viljahindade liikumine olnud väga heitlik, mõjutajaks Ukrainaga seonduvad sündmused. Pähkli kinnitusel on söödanisu ja odra hinnad liikunud vahemikus 110-170 eurot/t. „Hinna kõikumine aastas 60 eurot/t!“ nentis Pähkel.

Pähkli väitel on viljahinna peamisteks mõjutajates üldjuhul ilm ja saagikus suurtes viljakasvatuspiirkondades, samuti poliitika ja dollari ning euro suhe. Vilja koristatakse aga erinevates piirkondades erinevatel aegadel. Lõplikud ühe saagi aasta numbrid pannakse kokku, kui suurriigid on vana saagi ladudest ära realiseerinud.

TASUB TEADA 

Scandagra soovitab saaki müüa läbi aasta 4x25% kaupa

TalvelKevadel, kui on näha, kuidas talivili on talvitunudKoristusajalPeale koristust talvel-kevadel

 

ÜKS KÜSIMUS

Millised on praegu viljahinnad?Indrek Aigro, Copenhagen Merchants Groupi teraviljamaakler

Kuue kuu lõikes on hinnad paremaks läinud. Seda on mõjutanud, et Venemaa on pannud oma viljale ekspordimaksu ja Ukraina arutab ekspordimaksu.

Marge Pähkel, Scandagra teravilja-rapsi tootejuht

Detsembri teine pool ja jaanuari alguses on olnud 2015. a vilja hinnad päris head. Kui vorrelda eelmise kahe aasta keskmistega, siis hinnad on ca 20 eurot/t korgemad. Tänased 2015 söödanisu ja odra  hinnad on 160-165 eurot tonnist pollumehe juures kodus.

Rapsi hinnad langesid 2014. a, isegi alla  300 euro/t. Hetkel on uus saak vorreldes 2014. a keskmisega enamvähem sama voi isegi veidi madalam.

 

TASUB TEADA Viljahinda maailmas enim mõjutavad piirkonnad: Austraalia, USA, Brasiilia, Venemaa, Ukraina, Saksamaa, Prantsusmaa.

PANE TÄHELE 4 soovitust parima viljahinna leidmiseks

Jälgi pakutavaid hinduSea hinna eesmärk järgmise partii müügiksSuhtle suuremate viljakokkuostjate esindajategaLeia internetist viljahinda mõjutavaid uudiseid

Allikas: Scandagra

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960