Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab väikeste põllumajandus- ettevõtete arendamise toetuse taotluste vastuvõtt

Tegemist on uue 2014-2020 MAKi meetmega. Taotlusi võetakse PRIAs vastu  9.-23. veebruarini.

Toetust võivad saada FIEd ja äriühingud, kes on põllumajandustootmisega tegelnud vähemalt kaks majandusaastat ja kelle põllumajanduslik müügitulu on taotlemisele eelnenud majandusaastal vahemikus 4000–14 000 eurot ning sellele eelnenud majandusaastal vähemalt 1200 eurot. Põllumajanduslik müügitulu peab ettevõtte müügitulust moodustama vähemalt 50%. Juhul, kui taotleja viimase majandusaasta aruanne ei ole veel äriregistrile esitatud ja selle esitamise tähtaeg ei ole möödunud, lubab meetme määrus erandina esimeses taotlusvoorus kasutada müügitulu näitamisel vastavalt ka üks aasta vanemaid majandusaasta aruandeid.

Üks taotleja võib programmperioodi jooksul nimetatud meetmest toetust saada kuni 15 000 eurot. Kogu perioodil on selle meetme toetusteks planeeritud 30 miljonit eurot, sellest 12 mln peatselt algava esimese taotlusvooru jaoks.

Mida toetatakse?

Toetatakse mitmesuguseid tegevusi, mis aitavad kaasa põllumajandusettevõtte arendamisele ning konkurentsivõime parandamisele. Kavandatud tegevused-kulutused tuleb kirjeldada taotluse juurde esitatavas äriplaanis ning vähemalt 50% äriplaanis kavandatud tegevuste maksumusest tuleb planeerida investeeringuteks. Toetatav on ka kasutatud masinate ja seadmete ostmine. Selle meetme puhul ei nõuta taotlejalt tegevuste rahastamisel kohustuslikku omaosalust.

Laekunud taotlusi hindab PRIA meetme määruses sätestatud hindamiskriteeriumide alusel ning eelarve ulatuses saavad toetust rohkem punkte pälvinud nõuetekohased taotlused.

Hindamiskriteeriumide alusel eelistatakse:

•Taotlejaid, kes ei ole varem saanud toetust MAK 2007-2013 meetmetest 1.4 ja 3.1;

•Ettevõtjaid, kes on mahepõllumajanduse valdkonnas tunnustatud või tunnustuse üleminekuperioodil;

•Taotlejaid, kellel on keskkonnatoetuse või loomade heaolu toetuse kohustus;

•Taotlejaid, kes kavandavad äriplaanis tegevusi aianduse, heintaimede seemnetootmise, köögiviljaseemnete kasvatuse, seenekasvatuse, mesinduse, linnukasvatuse, lamba- ja kitsekasvatuse või küülikukasvatuse valdkonna arendamiseks:

•seni seakasvatuse valdkonnas tegutsenud ettevõtjaid, kes lõpetavad vähemalt viieks aastaks seakasvatuse valdkonnas tegutsemise ning kavandavad tegevused uuel põllumajanduslikul tegevusalal;

•taotluseid, milles on tegevuste elluviimiseks äriplaani kohaselt plaanitud kasutada protsentuaalselt suuremat omaosalust;

•taotluseid, milles näidatud omatoodetud põllumajandustoodete või nende töötlemisel saadud toodete müügitulu osakaal kogumüügitulust on taotlemisele vahetult eelnenud aastal suurem.

PRIA teeb taotluse rahuldamise või taotluse rahuldamata jätmise otsuse 90 tööpäeva jooksul alates taotlusperioodi lõpust ehk 6. juuliks 2015. a.

Käesoleva meetme raames maksab PRIA toetuse klientidele välja kahes osas vastavalt kliendi kavandatud tegevustele. Esimene osa (kuni 75% määratud toetusest) makstakse välja 30 tööpäeva jooksul arvates taotluse rahuldamise otsuse tegemise päevast. Esimeses osas märgitud tegevused peab toetuse saaja ellu viima ja tehtud kulutuste aruande ning investeeringu tegemist tõendavad dokumendid esitama kuue kuu jooksul arvates PRIA poolt toetuse esimese osa maksmise otsuse tegemisest. Kogu investeering peab taotleja ellu viima ühe aasta jooksul arvates PRIA poolt toetuse esimese osa maksmise otsuse tegemisest.

Toetuse saajal on lisaks investeeringu elluviimisele kohustus suurendada toetuse taotlemisele järgneva teise aasta lõpuks oma põllumajanduslikku müügitulu vähemalt 10 %, kusjuures toetuse saaja põllumajanduslik müügitulu peab ületama taotlemisele järgneva teise aasta lõpuks 50% ettevõtte kogu müügitulust.

Mida on vaja ette valmistada taotlema tulemiseks?

Toetuse taotlemiseks tuleb taotlusperioodil PRIAsse esitada avaldus ja äriplaan, mille vormid on leitavad PRIA kodulehel.  

Koos taotluse ja äriplaaniga tuleb esitada taotlemise aastale vahetult eelnenud kahe majandusaasta bilansi ja kasumiaruande ärakiri. Kui taotluse esitab seadusejärgse esindusõiguseta isik, tuleb taotlusele lisada ka tema esindusõigust tõendav volikiri.

Taotlusi võetakse vastu 9. veebruarist 23. veebruarini 2015. a PRIA maakondlikes teenindusbüroodes, posti teel aadressil Narva mnt 3, Tartu 51009 ja elektrooniliselt e-posti aadressil [email protected].

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960