Autor: Mari Mets • 12. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius: Mis sa teed, kui sõda käib

Trigon Agri suuromanik Joakim Helenius kinnitas, et on oma ettevõtte võlakirjade tagasiostmise edasilükkamise suuremate võlausaldajatega juba kooskõlastanud ja kõik on olnud mõistvad, sest sõda käib.

Rahahädas Joakim Helenius kutsub võlausaldajad veebruari lõpus erakorralisele koosolekule, kuna Ukraina-Vene kriisi tõttu pole tal võimalik tähtaegselt võlakirju lunastada.

Järgneb intervjuu Joakim Heleniusega:

Miks te kutsute kuu lõpuks Stockholmi kokku võlausaldajate koosoleku?

Võlakirjad aeguvad juunis. Meie idee oli kogu aeg keskenduda sellele tegevusele, mis toob tulu. Seni tuli see peamiselt Ukrainast, kuid nüüd on seis Venemaalt tuleva kahjumi tõttu pöördunud. Ukraina on alati tulus olnud, Venemaa mitte. Meie idee on müüa oma Vene ettevõtted, maksta selle raha eest kõik võlad ning arendada edasi Ukrainas oma suurt ning peamist äri.

Eelmisel aastal puhkenud Ukraina sõda ja tohutu majanduslik ebakindlus on viinud Venemaa kriisi, sealne finantssüsteem ei tööta enam. Isegi Vene investorid ei saa enam pangast laenu seal.  Jõudsime järeldusele, et ainus loogiline käik on koostööd jätkata, oleme juba oma suurimate võlakirjainvestoritega läbi rääkinud, et pikendada laenu kahe aasta ja kahe kuu võrra kuni augusti lõpuni 2017. aastal. Me loodame, et see on piisav aeg kriisi raugemiseks ja me saame oma algse plaani juurde naasta.

Otsustasime ise selles initsiatiivi võtta, sest rahavoog on meil hea, ettevõttel igapäevatööga probleeme pole nagu paljudel investoritel Ukrainas ja Venemaal praegu on. See muudab kõik palju raskemaks, meie jaoks on küsimus vaid selles, et saaksime pikendada võlakirjade tähtaega, et saaksime müüa vara ja maksta võlakirjade eest.

Eelkõige Vene-Ukraina kriis on pannud teid siis raskesse olukorda?

Operatiivselt pole raske, aga meil oli vaja võlakirjade tagasiostmist edasi lükata, kuniks kriis Venemaal saab mingi lahenduse, et Vene investorid tahaksid taas põllumajanduvara osta, mida me neile müüa tahaks. Ma usun, et inimesed Eestis ei saa aru, kui sügav on kriis Venemaal. See on väga sügav, pangasüsteem ei toimi. Kui Vene ärimees tahab midagi osta, mis normaalolukorras vajab pangalaenu, siis see pole lihtsalt võimalik. Ootame, et kriis saaks mingi lahenduse, selleks tahame ka põhitegevusega mitte seotud vara ära müüa.

Mis saab siis, kui võlausaldajad pole nõus laenu tähtaega pikendama?

Meil on juba suurima ja aktiivseima võlausaldajaga kokkulepe olemas, kõiki võlausaldajaid oleme juba olukorrast teavitanud, enamik on väga passiivsed ja on väga vähe tõenäoline, et mõni võlausaldaja ei mõistaks olukorda. Mis sa ikka teed, kui sõda käib, sanktsioonid on peal, Vene majandus on väga-väga halvas seisus. Pole ühtegi loogilist põhjust, miks mõni võlausaldaja ei peaks tahtma tähtaega pikendada. Oleme väga hoolikalt seda teavitust samm-sammult kavandanud.

Te võite siis võlausaldajatele kinnitada, et nad ei pea kartma oma raha kaotamist?

Nad mõistavad meid, me oleme ju väga varakas ettevõte ja peame müüma maha vähem tootlikud vara, et keskenduda sellele, mis tulu toob. Selleks, et tulu teenida, vajame keskkonda, kus pangandus toimiks. Praegu ei toimu Venemaal midagi, sest nad ei saa ei pangalaenu ega tea, mida tulevik tuua võib. Keegi ei tea, kas veel tänavu läheb Venemaa sõtta kogu läänemaailmaga või kas Ameerika väed marsivad Moskvasse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960