Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus eraldab jahimeestele raha sigade katkuga seotud kuludeks

Valitsus otsustas tänasel istungil eraldada Veterinaar- ja Toiduametile Vabariigi Valitsuse reservist  38 500 eurot sigade Aafrika katku ennetus- ja tõrjeabinõude kulude katteks. See summa peaks katma 2015. aastal jahimeeste poolt metssigade korjuste kõrvaldamiseks tehtavad kulutused. 

„Hukkunud metssigade kõrvaldamisega on jahiseltsid seni tegelenud omal kulul ja see ei ole jahimeeste suhtes õiglane,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Taudi leviku kontrollimiseks peame olema kindlad, et jahimehed annavad leidudest teada ja ohtlikud korjused saavad kõrvaldatud. Kulude kompenseerimist hakkab korraldama Veterinaar- ja Toiduamet.“

Arvestuste kohaselt on ühe metssea kõrvaldamise keskmine kulu 70 eurot. See summa peaks kompenseerima  hukkunud looma matmiseks või teisaldamiseks tehnika (rent, kütus) kasutamise ning jahimeeste töö- ja ajakulu. 2015. aastaks on leitud metssigade kõrvaldamise arvestuslik kulu kokku 38 500 eurot.

Hukkunud metssead on tiheasustusega aladel, teede ja loomakasvatusettevõtete või majapidamiste naabruses ohtlikud taudilevitajad. Seega on nende matmine või jäätmekäitlusettevõtetesse toimetamine oluline tauditõrje meede.

Inimestele sigade Aafrika  katk  ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960