Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maastikuelemente saab deklareerida märtsi alguseni

PRIA tuletab meelde, et 2015. aastast muutuvad teatud maastikuelemendid toetusõigusliku maa osaks juhul,  kui need on ka pindalatoetuse taotleja kasutuses, s.t asuvad tema kasutuses oleval põllumajanduslikul maal ning tal on ka nende kasutamiseks õiguslik alus olemas.

Et sellistele maastikuelementidele juba 2015. aasta kevadel toetust taotleda, tuleb neist 1. märtsiks PRIAle teada anda.

Maastikuelemendid, sh ökoloogilise kasutuseesmärgiga maa-aladena arvestatavad maastikuelemendid on maastikule iseloomulikud vormid, mida tuleb säilitada maa heas põllumajandus- ja keskkonnaseisundis hoidmise nõuete (HPK) raames.

Maastikuelemendid arvestatakse taotleja avalduse alusel toetusõigusliku põllumassiivi pindala hulka ja toetuse taotlejal on edaspidi kohustus neid maastikuelemente säilitada. Säilitatavate maastikuelementide hulka kuuluvad hekid, kraavid, puude read, metsasiilud, põllusaared, kiviaiad. Täpsemalt saab elementidest, nende mõõtudest ja paiknemisest lugeda PRIA kodulehelt "Pindalatoetused 2015 ÜLDINFO" alamlehelt.

Maastikuelementide kohta on PRIA valmistanud ka õppefilmid.

Selleks, et täiendada PRIA poolt juba osaliselt loodud põllumassiivide registris olevat maastikuelementide kihti ning tuua enda kasutuses olevad maastikuelemendid ka toetusõigusliku põllumassiivi sisse, ootab PRIA kõiki pindalatoetuste taotlejaid teada andma sellistest maastikuelementidest, mis seonduvad nende põllumajanduslikus kasutuses oleva maaga. Ühtlasi palume anda teada ka uutest maadest, mida plaanitakse 2015. aastal põllumajanduslikku kasutusse võtta.

Põllumassiivide ja maastikuelementidega seotud ettepanekuid saab esitada läbi e-PRIA teenuse „Põllumassiivi või maastikuelemendi piiri ettepanek“ või paberil. e-PRIAs esitajaid abistavad vajadusel PRIA maakondlikud teenindusbürood – selleks saab aja broneerida kodulehe vahendusel või kohapeal.

PRIA ootab kliente maastikuelementidest teada andma kuni 1. märtsini 2015. Andmeid on vaja selleks, et jõuaksime enne pindalatoetuste taotlusvooru uuendada põllumassiivide kaardid ja nende massiivide pindalad. Töö on mahukas, veebruarikuu keskpaigaks oli laekunud üle 15 000 maastikuelementide ettepaneku ning registrisse kantud ligi 44 000 elemendi. Kõige arvukamalt on säilitatavaid põllusaari ja kraave.

Maastikuelementide deklareerimiseks saab nõu infotelefonil 7377 679 ja põldude registri büroost tel 7377 617.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960