Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talunik pani piimakarja porgandit sööma

Saaremaa piimatootja, talunik Enno Näälik, peab toodangu märkimisväärse juurdekasvu tekitajaks loomade lisasöödana kasutusele võetud porgandit.

Tahula Maku talu vanaperemees Enno Näälik, kes möödunud aastal piimakarja keskmise toodangu lehma kohta 4896 kilolt 7215 kilogrammile tõstis, rääkis, et juba teist aastat ostab ta Guido Lindmäelt loomadele söötmiseks porgandit, kartulit ja peeti, vahendab Saarte Hääl.

Möödunud aastal ostis ja söötis Näälik 90-pealisele piimakarjale 100 tonni porgandit ja ka praegu käib ta autoga Kaarma kiriku juurest kahe 700-kilose konteineri kaupa juurikaid toomas. Päevas söövad nii piimaandjad kui ka kinnislehmad ära 700–800 kilo porgandit, mis teeb lehma kohta kümmekond kilo. Loomad võtaksid meeleldi veel lisagi ning söögikord, kus porgandit ei anta, paneb karja kurja häält tegema. Heina ja silo kulub sellevõrra aga vähem.

Enno Nääliku sõnul on ta veendunud, et just pärast porgandi ratsiooni lisamist on piimatoodang mühinal kerkima hakanud. “Kust see toodang siis äkki tuli?” ei jäta ta porgandi imeväe tõsiseltvõetavusele kinnitust otsivale ajakirjanikule mahti kahtlemiseks. “Ega ma muidu seda ju tooks,” tuleb veel teinegi argument. Siiski möönis Näälik, et ka hein ja silo peavad kvaliteetsed olema.

Loomade söötmis- ja toitumisfüsioloogia professor Olav Kärt porgandi imejõudu lehmade toodangu tõstmisel ei usu. “Ega porgandil midagi viga ole, seal on karotiinid ja vajalikud vitamiinid, aga porgand ei sisalda lihtsalt nii palju energiat, et palja porgandiga piimatoodangut 2,3 tonni tõsta,” rääkis Kärt.

Tema hinnangul on toodangu tõusu taga tõenäoliselt parem põhisööda kvaliteet. “Pigem on tõde selles, et kui sellise taseme tootjal on silo natukene parem kui aasta tagasi, siis sealt see kaks tonni tulebki.”

Loe täismahus artiklit SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960