Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikesed põllumajandusettevõtted taotlevad toetusteks 10,9 miljoni eurot

Uue maaelu arengukava 2014-2020 meetme „Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetus“ esimeses taotlusvoorus soovisid 743 väikeettevõtjat kokku 10,9 miljonit eurot.

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) võttis väikestele põllumajandusettevõtjatele mõeldud toetuse taotlusi vastu 9.-23. veebruarini. Huvi uudse toetuse vastu oli ettearvatult suur. 

„Paljudele väiketalunikele on see esmakordne võimalus investeeringuteks toetust saada. See toetus aitab tõepoolest Eesti talupidamisele restardi teha,“ tõdeb PRIA peadirektor Jaan Kallas. Ta lisas, et lõppenud taotlusvooru 12 miljoni eurosest eelarvest jätkub kõigi  nõuetekohaste taotluste rahuldamiseks.

Kõige rohkem esitati taotlusi Tartumaal (93) ja Pärnumaal (78) ning ka taotletud summa oli suurim neis kahes maakonnas. Kõige vähem taotlusi laekus Ida-Virumaalt – 15. Ligi 2/3 taotlejatest tegutsevad füüsilisest isikutest ettevõtjatena, enamik ülejäänuid osaühinguna.

Kõige arvukamalt ja suurimas summas soovivad toetust väikeettevõtjad, kes tegutsevad nii taime- kui loomakasvatuse valdkonnas (117 taotlust summas 1,7 mln eurot);  samaväärne on taimekasvatajate osalus (118 taotlust,  1,7 mln).  Köögiviljakasvatajad esitasid 100  taotlust, puuvilja- ja marjakasvatajad 80, mesinikud 76. Esindatud on ka paljud teised tegevusvaldkonnad.

Alanud programmperioodi jooksul  võib üks väiketootja saada kõnealust toetust kuni 15 000 eurot ning kulutuste tegemisel ei nõuta temalt kohustuslikku omaosalust. Kokku taotlevad 743 väikeettevõtjat 10 900 859 eurot, seejuures esitati 691 taotlus maksimumsummale.

Vahetult taotlusvooru järel näitasid esialgsed andmed, et taotlusi esitati koguni üle 900. Kõikide andmete detailsel sisestamisel selgus, et hulk dokumente oli PRIAsse saadetud dubleeritult mitme kanali kaudu või lisatud puudulikult vormistatud taotlusele dokumente uute taotlustena. Taotlusvooru õiged tulemused selgusid pärast korduste kõrvaldamist.

PRIA kontrollib taotluste nõuetekohasust ja esitatud andmeid ning teeb taotluste rahuldamise või mitterahuldamise kohta otsused hiljemalt 6. juuliks.  Seejärel maksab PRIA määratud summadest 75% välja. Nõudeid toetuse kasutamise, sellega seotud dokumentide esitamise, tähtaegade ning lõpliku makse kohta palume lugeda PRIA kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960