25. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata fotosid, kuidas toorkakaouba valmib 

Toorkakaooad - tooraine, millest maailma üht armastatumat toiduainet - šokolaadi - tehakse. 

Kakaooad on troopilise kakaopuu vilja seemned ning maitsevad nagu mõrušokolaad, sest õigupoolest seda need ju ongi.

Kakaopuu vili on 15-25 cm pikkune ning 7-10 cm jämedune. Iga vili sisaldab 20-40 seemet ehk kakaouba. Toored kakaooad sisaldavad umbes 65% vett. Puhastamise järel need fermenteeritakse ehk kääritatakse troopikaõhu käes, et tuua välja ubade klassikaline aroom. Seejärel kakaooad kuivatatakse päikese käes. Fermenteerimise ja kuivatamise järel on kakaoubade veesisaldus umbes 5%.

Kakaoubadest valmistatakse kakaopalasid, -võid, -pastat ja -pulbrit. Kõiki neid töödeldakse minimaalselt ning toorkakao toodetele ei lisata mingeid lisaaineid.

Kakao tervistavad omadusedToorkakao on suurepärane antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalide allikas, mis annab rohkesti energiat ning toetab immuunsüsteemi tööd. Mida vähem töödeldud kakaotooted on, seda rohkem antioksüdante need sisaldavad. Kakao sisaldab rauda, magneesiumit, kaaliumit ja muid mineraale, mis toetavad kehas olulisi funktsioone, kandes laiali hapnikku, aidates reguleerida veresuhkru taset, toetades lihaste kasvu jne. Magneesium ja kaalium on olulised närvisüsteemi ja lihaste tööks, samuti aitavad magneesium ja raud vähendada väsimust jne.

Kakaole omistatakse ka depressioonivastast mõju, sest seda süües vabanevad ajus endorfiinid ja serotoniin, n-ö õnnehormoonid, mis tekitavad hea tuju ja rahulolutunnet.

Artikkel on algselt ilmunud Biomarketi kliendiajakirjas.

Kakaopuu vili kasvab otse puu tüve küljes. Kakaoviljad valmivad eri ajal, vilju korjatakse ja puhastatakse käsitsi.
Foto: Nutrisure Ltd, Supernutrients

Autor: Agnes Männiste

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960