Autor: Väinu Rozental • 27. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõgevamaa kuusesaepurust pellet sobib ka loomadele allapanuks

Eesti suurte pelletitootjate kõrval on üle kümne aasta tasapisi oma asja ajanud Jõgeval tegutsev perefirma OÜ Kronopal.

Väikefirma rõhub kuusesaepurust pressitud valgetele kvaliteetpelletitele. Ökoloogiliselt puhas küttepellet sobib loomadele allapanuks.

Kui väike tegelikult Kronopal on, näitab järgmine võrdlus: kui Kronopal toodab aastas üle 3000 tonni saepurugraanuleid, siis samal ajal ehk 2003. aastal tootmisega alustanud ja suurkontserniks kasvanud ASi Graanul Invest aastane tootmisvõimsus on ligi 300 korda suurem.

Õnneks on väikefirmadel mõõduvõtmiseks oma kaalukategooriad ja ühes sellises - Äripäeva kiiresti arenevate väikefirmade edetabelis ehk Gaselli TOPis - asus Kronopal tänavu 726. kohal. Mine tea, võib-olla on Kronopal kiiresti arenevate ettevõtete edetabelis ka tuleval aastal, sest hoogne kasv jätkub - võrreldes 2013. aastaga suurenes firma käive 2014. aastal neljandiku võrra ja küündis üle poole miljoni euro.

Mis on OÜ Kronopal? * Asutatud 8.07.1997 Jõgeval.

* Toodab saepurugraanuleid kütteks ja loomadele allapanuks.* Tegevjuht Janek Pärtelpoeg on lõpetanud Tartu 17. kutsekeskkooli tööstusseadmete remondilukksepana.* Omanik Kaila Pärtelpoeg, Janeki abikaasa ja firma raamatupidaja.* Gaselli TOPis 726. kohal (2007. aastal oli 85. kohal).* Töötajaid 5.* Aastas toodab üle 3000 tonni saepurugraanuleid, millest 94 protsenti läheb kütteks. * Loomade allapanuna müüb aastas umbes 100 tonni.* Aastane toormevajadus on umbes 35 000 kuupmeetrit kuiva kuusesaepuru ja höövlilaastu.1997 - alustas vanametalli käitlemisega.1999 - hakkas osutama palgiveoteenust2003 lõpp - käivitas küttepelletite tootmise.2006 - hakkas pelleteid pakendama ja turustama loomadele allapanuks.2007 - ostis ära tootmishoone, mida seni renditi.2011 - tootmine koliti uude tootmishoonesse.2013 - kasutusse võeti uus pakend lemmikloomagraanulitele.2015 suvi - paigaldatakse uued mahutid puistegraanulite hoiustamiseks.

Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust kõige paremini? Janek Pärtelpoeg, OÜ Kronopal tegevjuht:

Tao rauda, kui raud kuum on. Asjaga tuleb tegeleda siis, kui hetk sobilik on. Ma olen mitme asjaga tegelenud ja praegu tundub pelletite tootmiseks hea aeg. See võimalus tuleb ära kasutada, mõelda kogu aeg, kuidas asja paremini teha ja natuke rohkem toota. Kui sa rauatüki niisama kõrvale viskad, siis see lihtsalt jahtub maha ja sind unustatakse ära. Seepärast tuleb kogu aeg klientidega tegeleda. Ma ei välista, et võib-olla kunagi kukub ka pelletitootmine minu jaoks ära, näiteks siis, kui konkurents liiga teravaks läheb. Siis tuleb uus rauatükk leida, mida kolkima hakata.

Lugege seda lugu pikemalt edasi aripaev.ee veebist

Jõgeval asuva pelletitootja OÜ Kronopal tegevjuht Janek Pärtelpoeg näitab pakendatud graanuleid, mis mõeldud lemmikloomadele aluspanuks.
Foto: Väinu Rozental
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960