Autor: Margus Ameerikas • 31. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnika Teeviit 2015 & Eesti Künnimeistrivõistlused 2015

Eesti Künniselts on saanud veerandsaja aastaseks. Selle aja jooksul on peetud Eesti künnimeistrivõistluseid mitmetes erinevates paikades üle Eesti.

Selle aja jooksul on kujunenud seal välja hea traditsioon: korraldatakse võistlus koolinoortele, kes saavad oma teoreetilised teadmised praktikasse viia ja esimesed künnivõistluse kogemused omandada. Lisaks siis osalejad vabaklassi künnis ning meisterkündjad Eesti meistritiitlite nimel. Meistrivõistluste võitjatel on olnud au ja kohustus esindada Eestit järgmise aasta maailmameistrivõistlustel.

Olustvere võistluste korraldajad olid teinud paljude aastate jooksul künnivõistluste korraldamisel väga tublit tööd ning teatud rutiini murdmiseks pakuti välja mõte, et korraldada Eesti meistrivõistlusi ka mujal. Uute ideede ja lahenduste leidmiseks otsustas EKS juhatus, et künnikultuuri arendamine mujal Eestis annaks sellele enam tähelepanu ning otsustati korraldada käesoleva aasta Eesti künnimeistrivõistlused Kehtnas.

Otsus tuli suhteliselt kergelt mitmel põhjusel. Esmalt sellepärast, et seal oli olemas ajalooline künnivõistluste traditsioon. Näiteks 50 aastat tagasi korraldati seal esimesed kaasaaegsed künnivõistlused. Lisaks olid paljud Kehtna asutused, organisatsioonid ja firmad huvitatud ning nõus kaasa aitama taoliste võistluste korraldamisele.

Võistluste kuupäevadeks lepiti kokku 18. ja 19. september 2015.

Samaaegselt künnivõistlustega peeti eelmisel aastal esmakordselt suurem põllumajandusmasinate töödemonstratsioon nimetusega Tehnika Teeviit. Sellel osales kümmekond masinafirmat, kes said näidata külastajatele oma tehnikat reaalselt põllul töötamas. Analoogilised masinate töödemonstratsioonid korraldatakse ka Kehtnas nimetusega Tehnika Teeviit 2015.

Kuna Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli erialaks on kõikvõimalik rasketehnika, siis oodatakse lisaks osalema ka muu rasketehnika firmad ning loodetavasti saab näha tööd tegemas nii ekskavaatoreid, buldoosereid, tõstukeid jne.

Kui juba rasketehnika, siis miks mitte ka militaartehnika ja päästetehnika. Oodatud on osalema nii kaitseväge, kaitseliitu kui päästeametit.

Omaette koht saab kindlasti olema ka vanatehnika näitusel ja töödemonstratsioonidel.

Künnivõistluste traditsiooniks on olnud alati ka meeles pidada omaaegset hobustega kündi. Loodame ka sealsete hobufirmade aktiivset osavõttu.

Kehtna kohalikud firmad on lubanud nendel päevadel huvilistele korraldada ekskursioone tootmisega tutvumises. Soovijatel on võimalus käia Kehtna Mõisa OÜ kaasaaegses piimafarmis, samuti Kunstliku seemendusjaama pullidega tutvumas. Võimalik tutvuda ka Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooliga.

Reedene päev algab Baltic Agro põlluseminaridega Kehtna Mõisa OÜ põldudel.

VIPid kündmas ka Kehtnas

Künnivõistlused on küllaltki spetsiifilised ja pealtvaatajatele mitte kõige atraktiivsemad. Selleks, et propageerida künnikultuuri sai kolm aastat tagasi otsustatud korraldada näidis künnivõistlus ka tuntud inimestele e. VIP künnivõistlus. See on olnud viimasel kahel aastal suurim tõmbenumber külastajatele ja ka meediale. Taoline võistlus on plaanis ka käesoleval aastal Kehtnas.  

Korraldajad kutsuvad firmasid osalema 18.-19.sptember Kehtnasse põllumajandustehnika näitus-töödemonstratsioonidele Tehnika Teeviit 2015. Osalemisest ja erisoovidest palume teatada 30.aprilliks!

Kõik Kehtnas osalejad firmad ja asutused on ka Eesti künnivõistkonna künni MM-il osalemise toetajateks!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960