Autor: Mait Kraun • 10. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Venemaa teraviljaeksport kasvas

Nädala börsiuudised: Venemaa teraviljaeksport kasvas 26 protsenti; põllumehed valiku ees, kas külvata maisi või sojaube; kohvi ja suhkru hinnad võivad tõusma hakata.

Venemaa teraviljaeksport kasvas 26 protsenti

Venemaa teraviljade ekspordimaht on olnud perioodil 1. juuli 2014 kuni 1. aprill 2015 kokku 26,34 miljonit tonni, selgub põllumajandusministeeriumi andmetest. Eelmise aastaga võrreldes kasvas eksport 26,3 protsenti.

Nisueksport hüppas võrreldes eelmise aastaga 15,4 miljonilt 19,5 miljoni tonnini. Odra ekspordimahud kasvasid 2,1 miljonilt tonnilt 2,48 miljoni tonnini. Maisieksport oli aga languses – eelmise aastaga võrreldes vähenes eksport üle 30 protsendi võrra 1,96 miljoni tonnini.

Nisu hind kukkus kõrge pakkumise ajendil detsembrist märtsini ligi 30 protsenti. Praeguseks on hinnad mõneti taastunud ning märtsis saavutatud põhjast on nisu tõusnud ligi 10 protsenti. Selle nädala jooksul odavnes nisu hind aga 3,26 protsenti ja buššel maksab 5,1875 dollarit.

Hinnalangus võib keskpikas perspektiivis aga jätkuda, sest pakkumine on jätkuvalt suur ning ilmastikuprobleemid on vähenenud. Kaera hind jäi samaks ning ühe buššeli hind on 2,69 dollarit.

Töötlemata riisi hind langes 1,93 protsenti ning kvintal maksab 10,655 dollarit.

Venemaal on hakatud rohkem liha tootma. Eelmise aastaga võrreldes tõusis kodune lihatoodang jaanuaris ja veebruaris 5,6 protsenti. Peamiselt tuli toodangut kasvatada impordi kukkumise arvelt – kokku vähenes lihaimport 2,4 korda.

Põllumehed: Kas külvata maisi või sojaube?

Nii maisi kui ka sojaubade hinnad on kukkunud märkimisväärselt, aga põllumehed ei oska otsustada, kumma külvamine tulusam on. Seetõttu ei oska seisukohta võtta ka turud, vahendab portaal AgWeb.com.

„Küsimus on selles, kas farmerid otsustavad 4 dollari juures kauplevaid maisi hindu vaadates sojaubade kasuks või mitte,“ ütles Tob Third Ag Marketinigi analüütik Chris Robinson. „Sojaubade hind on 9,5 dollari juures – selle hinna juures teenivad enamus farmereid veel kasumit. Alla 4 dollari kukkunud maisi hind tähendab, et mitmetel tootjatel pole võimalik kasumit teenida.“

Samal ajal on aga risk suur, et sojaubade hind langeb veelgi ja paljud farmerid ei suuda ka sojaubade müügiga oma tulusid katta. Turgudel on palju negatiivseid uudiseid ning hinnad on tugeva surve all.

Robinsoni sõnul ei peaks põllumehed oma toodangu müümisega kõrgemate hindade ootuses viivitama. „Praegu tuleb turul tugevamaid momente ära kasutada ja müüa,“ seletas ta. „Ärge kartke suuri tehinguid teha. Sel aasta võib olla väga halb idee käed rüpes oodata.“

Maisi maailmaturuhind kukkus Chicago börsil nädalaga 2,2 protsenti ja buššel maksis reede hommikuks 3,78 dollarit. Sojaubade maailmaturu hind kukkus nädalaga 3,3 protsenti 9,535 dollarini buššelist.

Kohvi ja suhkru hinnad võivad tõusma hakata

Macquarie hinnangul kukuvad põllumajandusega seotud toorained sellel aastal kokku 10 protsenti. Samas nentis pank, et kohvi ja kakao hinnad on langenud „liiga madalale“ ning „tõusupotentsiaal“ teiseks kvartaliks on tugev.

Kohvi hindadele mõjus positiivselt eelmisel aastal Brasiiliat tabanud põud, mis toodangut tunduvalt vähendas. „Nüüdseks on põud läbi, aga niiskusega on mitmel pool jätkuvalt probleeme,“ nentis pank.

„Need probleemid takistavad kohviubade arengut,“ ütles Macquarie. „Sellel aastal võib tulla jälle kohvidefitsiit.“

Kohvi hinnad on eelmise aasta algusest kukkunud ligi 40 protsenti. Üks nael kohvi maksis nädala lõpuks 1,37 dollarit. Kakao hind tõusis nädalaga 0,75 protsenti tonn maksab 2789 dollarit.

Suhkru hinda kommenteerides ütles pank, et India suureneva ekspordi valguses taastumist niipea oodata ei ole. Samas ei tohiks nende sõnul suhkru hinnad palju langeda, sest aasta teises pooles tekib suhkrudefitsiit.

„Keskpikas perspektiivis peaks praegused madalad hinnad pakkuma head ostukohta, et kasu lõigata aasta teises pooles tekkivast defitsiidist ja sellest tulenevast hinnatõsusust,“ ütles pank.

Novembri lõpust on suhkru (ICE) hind kukkunud üle 20 protsendi. Reede hommikuks maksis üks nael suhkrut 12,8 dollarisenti.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960