Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti toetab Läänemere kalavarude pikaajalist säästvat kasutamist

Eile Luksemburgis toimunud põllumajandus- ja kalandusnõukogus määruse eelnõud, millega tahetakse kehtestada Läänemere tursa-, räime- ja kiluvarude majandamise ja varude püügi mitmeaastane kava.

„Selline kava tagaks kalavarude säästva kasutamise ja loob stabiilsed püügivõimalused, kuid samal ajal kindlustab selle, et kalavarude majandamine tugineb kõige uuemal teaduslikul teabel kalavarude omavahelise ja vastastikuse mõju kohta. Kitsamalt on algatuse eesmärk tagada, et Läänemere tursa-, räime- ja kiluvarusid kasutatakse säästvalt, kooskõlas maksimaalse jätkusuutliku saagikuse põhimõttega ja ökosüsteemil põhineva lähenemisviisiga kalavarude majandamisele,“ selgitas keskkonnaminister Marko Pomerants.

Minister lisas, et eelnõu arutelud on liikunud Eesti jaoks sobivas suunas ning praeguseks on suuremad sisulised probleemid arutelude käigus lahendatud.

„Eesti jaoks on eesistuja koostatud viimane kompromissettepanek sobiv, leiame, et seal on meie jaoks olulisemad aspektid kajastatud asjakohaselt. Näiteks on kvoodi kehtestamise parameetrid toodud vahemikena, võimaldamaks paindlikkust kvootide kehtestamisel,“ ütles kalavarude osakonna juhataja Kaire Märtin.

„Ajakohastatud on ka kontrolli- ja järelevalve meetmeid. Lisaks võimaldab eelnõu kalapüügi tehnilisi meetmed kehtestada määrusega Läänemere riikide ettepanekul, mis oluliselt kiirendaks kogu protsessi. Praegune juriidiline süsteem võimaldab seda teha vaid õigusaktide tavaotsustusprotsessi järgides, mis võtab tavapäraselt aega vähemalt kaks aastat. Seega - kui on vaja muuta silmasuurusi, kalapüügi keelualasid või ajakohastada muid kaitsemeetmeid, saaks seda mitme liigikava alusel teha kiiresti ja efektiivselt,“ selgitas Märtin.

Pärast eelnõu osas nõukogu üldise kokkuleppe saavutamist alustatakse läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga. Määrus soovitakse vastu võtta juba 2015. aasta jooksul.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960