Autor: Mait Kraun • 24. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsidel: Teraviljade hinnad on tõusmas

Nädala börsiuudised: Euroopa ja Ukraina nisutoodang väheneb; rapsiseemnete turul positiivsed märgid; nafta hinnatõusule tehakse rekordpanuseid.

Teraviljade hinnad võivad tõusma hakata

Commerzbank prognoosib, et nisu hinnad võiksid teatud määral taastuda, vahendab portaal Agrimoney.

Pank ennustab, et Chicago börsil kaubeldava nisu hind on teises kvartalis 5,20 dollarit buššelist. Prognoosi tõsteti 10 sendi võrra. Praegu maksab maikuu nisu futuur 5,01 dollarit buššelist ning nädalaga on hind tõusnud 1,37 protsenti.

Neljandaks kvartaliks tõusevad nisu futuuride hinnad prognoosi kohaselt 5,50 dollarini buššelist. Detsembrikuu futuurid kauplevad hetkel 5,40 dollari juures.

Pariisi futuurid võivad tõusta isegi rohkem. Commerzbank ennustab, et neljandas kvartalis võiks tonnihind olla 200 eurot. Praegu maksab detsembri futuur 184,50 eurot.

Commerzbank lisas, et globaalne nisutoodang peaks jõudma järgmisel hooajal „tagasihoidlikku defitsiiti“.

Euroopa ja Ukraina nisutoodang väheneb

Maailma suurima nisukasvataja Euroopa Liidu toodang on 2015. aastal eelmise aastaga võrreldes väiksem. Samuti hakkab panga sõnul vähenema Venemaa ja Ukraina toodang. 2014. aastal oli nisutoodang Ukrainas 25 miljonit tonni. 2015. aastaks prognoositakse langust 20-22 miljonile tonnile.

Prognoos näitab, et maailma defitsiit ulatub kokkuvõttes vaid 2 miljoni tonnini. „Siiski demonstreerib see, kuidas väiksed muutused turutasakaalu muudavad. Ei saa eeldada, et nisu on kogu aeg üleliia,“ kirjutas pank.

Rapsiseemnete turul positiivsed märgid

Maailma maisitoodang peaks samuti tulevikus defitsiiti jõudma, mis mõjub hindadele omakorda positiivselt. Commerzbank prognoosib, et aasta lõpuks on maisi buššelihind 4,00 dollarit. Praegu maksab detsembrikuu futuur 3,96 dollarit. Hetkel kõige populaarsemad mai futuurid maksavad 3,71 dollarit buššelist. Nädalaga on hind kukkunud 1,39 protsenti.

Sojaubade puhul ennustab pank, et teises kvartalis on keskmine buššeli hind 9,75 dollarit. Kõige populaarsema futuuri hind on praegu 9,80 dollarit. Nädalaga tõusis hind 1,4 protsenti.

Prognoosi kohaselt on viimases kvartalis hind keskmiselt 9,50 dollarit buššelist.

Pariisi rapsiseemnete futuuride hind jõuab prognoosi kohaselt aasta lõpuks 355 euroni tonnist. See on veidi alla turgude ootuste. Samas märkis pank, et selle prognoosi riskid on seotud pigem hinnatõusuga.

„Fundamentaalsed faktorid annavad märku, et rapsiseemnete hind võiks tõusma hakata,“ ütles pank. Hinnatõusu peaks kaasa tooma väiksem toodang Euroopas ja Ukrainas. Kanada saagikus kasvab aga marginaalselt.

Nafta hinnatõusule tehakse rekordpanuseid

Riskifondid on teinud naftahinna taastumisele sellises mahus panuseid, mida pole varem tehtud, kirjutab Financial Times.

Börsilt saadavad andmed näitavad, et riskifondid ja teised suured spekulandid on omandanud rekordkogustes Brenti toornafta futuure ja optsioone. Tehingud on võrreldavad 265 miljoni naftabarreliga, mis on maailma kolme päeva toodang.

Samal ajal on tehtud ka suured panused nafta hinnalangusele. Naftatootjad ja teised füüsilisest turust sõltuvad institutsioonid kaitsevad ennast sel viisil tulevaste hinnalanguste vastu.

Sellel nädalal toimunud Financial Timesi toorainete konverentsil tulid eriarvamused ka selgelt välja.

„Me näeme, kuidas toodang hakkab väga kiiresti vähenema,“ ütles Standard Chartered toorainete uurimisrühma juht Paul Horsnell. Horsnelli sõnul võiks Brenti toornafta tõusta kolmanda kvartali lõpuks 80 dollarile barrelist.

Teisalt hoiatavad suurimate energiaettevõtete juhid, et hinnad püsivad nende hinnangul veel pikemat aega madalal.

„Madal veel pikemat aega on see, kuidas me oma vaadet kirjeldaksime,“ ütles BP tegevjuht Bob Dudley. Maailma suurima naftaettevõtte Exxon Mobili tegevjuht Rex Tillerson ütles, et „tööstus peab ennast kohaldama madalade hindadega veel mitmeks aastaks“.

Brenti toornafta hind kukkus jaanuaris 45 dollari lähedale. Praeguseks on hind mõneti taastunud ning barrel maksab 64,55 dollarit. Võrreldes eelmise nädala sama ajaga on hind tõusnud 1,06 protsenti. WTI toornafta hind kallines aga 1,5 protsenti ja barrel maksab 56,58 dollarit.

Maagaasi hind kukkus 5,2 protsent ning üks briti soojusühik (293,3kw/h) maksab 2,54 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960