Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Smart Farm muudab taimekasvatuse lihtsamaks

Eesti idufirma Click & Grow tutvustas uue toote Smart Farmi lansseerimisega lihtsasti skaleeritavat automatiseeritud tehnoloogiat, mis suudab keskkonnast olenemata iseseisvalt korraga kasvatada sadu või isegi tuhandeid taimi ning võimaldab seda kõike teha kuni 80% odavamalt ja 95% veesäästlikumalt, kui praegu suurtes farmides kasutusel olevad tehnoloogiad. 

Smart Farmis kasutatav põhjalikult läbiuuritud tehnoloogia on näidanud, et taimed kasvavad nutikas tootes kuni 30% kiiremini ning annavad ka paremat ning kvaliteetsemat saaki. Samas ei kasutata tootes taimede kasvatamisel pestitsiide, GMO-seemneid ega ka muid kahjulikke aineid. Kuna seda tehnoloogiat on võimalik mugandada kasutamiseks väga erinevas suuruses seadmetes, saab toodet lihtsasti kasutada ka näiteks koduses majapidamises või toitlutusasutuses, võimaldades vaevata kasvatada värskeid ja tervislikke taimi tervele perele või ka näites mõne restorani külastajatele.

„Meie tehnoloogia eripära seisneb selles, et erinevalt enamikest praegu turulolevatest taimekasvu kultiveerivatest tehnoloogiatest, mis vajavad efektiivselt toimimiseks kalleid pumpasid, suure energiakuluga valgusteid, pidevat kalibreerimist ning kõigele lisaks ka keemilisi väetisi, oleme leidnud meetodi, kuidas neid asju vältides saavutada paremaid tulemusi, seejuures energiatarbimist ning hinda madalal hoides,“ sõnas Click & Grow asutaja Mattias Lepp.

Click & Grow Smart Farmi lahenduse suurim erinevus võrreldes tavapärase taimekasvatusega peitub tema nano-kasvukeskkonnas Smart Soil. Kui tavalist mulda peab kobestama, sest ta kaotab pikapeale taimekasvu soodustava struktuuri ning selle tulemusena on toitainete, niiskuse ja aeratsiooni tase mullas sageli ebaühtlane, siis Smart Soil, mis on loodud polümerist ning meenutab olemuselt pesukäsna, taastab oma kuju pärast kastmist automaatselt ning tänu poorsususele laseb veel ja õhul vabalt liikuda. Lisaks hoolitsevad piisava valguse eest spetsiaalselt väljatöötatud LED-valgustid.

Smart Farmis kasutusel olev tehnoloogia võimaldab lisaks ka igal hetkel saada teavet taime tervist, vajadusi ja kvaliteeti puudutavate näitajate kohta: tehnoloogias sisalduvad sensorid võimaldavad mõõta ning kalibreerida taime valguse, toitainete ning vee vajadust väga täpselt. „Selle tulemuseks ongi kiiremini kasvavad ja tervislikumad taimed, mida on võimalik kasvatada väga palju odavamalt ning loodust säästvamalt, kui seda praegu tehakse,“ lisas Lepp. Lisaks saab lõpptarbija nutitelefoni rakenduse kaudu taimede valgust, vett ja muid andmeid jälgida ning reguleerida.

Smart Farmides saab muuhulgas kasvatada näiteks maasikaid, tomateid, tšillipipart ja basiilikut. Esialgu toodetakse Smart Farme eritellimusena, suuremahulisem tootmine saab plaani kohaselt hoo sisse 2016. aastal.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960