Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MESi nõukogu kinnitas majandusaasta aruande

Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõukogu kinnitas 2014. aasta majandusaasta aruande. Sihtasutuse tulem oli 69 314 eurot.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse eesmärk on toetada ja elavdada Eesti maapiirkonna ettevõtlust, luues paremaid võimalusi kapitalile ligipääsuks ning tõsta maaettevõtluse konkurentsivõimet. Sihtasutuse põhitegevus on võlakohustuste tagamine ning laenamine väikese ja keskmise suurusega ettevõtjatele.

2014. aastal sõlmis sihtasutus 360 tagatislepingut tagamiskohustusega 30,7 miljonit eurot. Tagatise keskmine suurus oli 85,3 tuhat eurot. Sihtasutuse tagatisportfell seisuga 31.12.2014 oli 54,4 miljonit eurot. Valdkonniti sõlmiti tagatislepinguid enim põllumajanduses, järgnesid hulgi- ja jaekaubandus, tööstuse ning teeninduse valdkond.

2014. aastal andis sihtasutus laene krediidi- ja finantseerimisasutuste vahendusel ning otselaenudena. Alates 2014. aasta lõpust väljastab sihtasutus laene ka ettevõtetele ja hoiu-laenuühistutele. 2014. aastal andis sihtasutus laene kokku 3,54 miljoni euro eest ja sõlmis 24 laenulepingut. Laenudest 0,475 miljonit eurot oli Kalandusfondist rahastatud laen vesiviljelusega tegelevatele ettevõtjatele.

„Eelmine aasta oli põllumehele keeruline, sest aasta teises pooles kehtestas Venemaa sanktsioonid Euroopa Liidu toiduainetele, mis omakorda mõjus halvasti ettevõtete majandustegevusele. Kõik see kajastus ka sihtasutuse tegevuses pangalaenude tagamisel,“ ütles Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg.

Lisaks põhitegevusele aitab Maaelu Edendamise Sihtasutus kujundada maaelu mainet ning koordineeris kuni 2014. aasta lõpuni Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandesüsteemi. 2014. aasta suvel kuulutati välja nõustamisteenuse osutaja leidmiseks riigihange, sihtasutus osaleb hankes.

2014. aastal andis sihtasutus maamajanduslike kutseõppeasutuste õpilastele õppetoetust  65 054 eurot, tunnustas parimaid maamajanduseriala õpilasi ja parimat õpetajat ning andis välja parima piima- ja lihaveisekasvataja aunimetuse ning parima taimekasvataja aunimetuse. Eesti Maaülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli parimaid maamajandusega seotud erialade üliõpilasi toetas sihtasutus ühekordse stipendiumiga.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960