Autor: Mait Kraun • 1. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädala börsiuudised: Toornafta hind tõuseb robinal

Fonterra: piimahinnad langevad veel; maisi ja sojaubade hinnavahe on suureks paisunud; Starbucks ostab kohvi kokku; nafta hinnad tõusevad robinal.

Maisi ja sojaubade hinnavahe on suureks paisunud

Maisi ja sojaubade hinnavahe on Chicago börsil liiga suureks läinud. Viimastel nädalatel on hinnad vastassuunas liikunud ning see suurendab võimalust, et maisi hinnad hakkavad tõusma, ütles Futures Internationali analüütik.

Sojaubade hind tõusis neljapäeva õhtuks mitme kuu kõrgeimale tasemele. USA hea külviperiood vedas maisi hinna aga kuue kuu põhjadeni.

Maisi hind on neljapäeva õhtuse seisuga Chicago börsil 3,66 dollarit buššelist ning sojaubade hind on 9,76 dollarit buššelist.

Investeerimisfirma Futures International analüütik Terry Reilly ütles, et maisi hind võib jätkuvalt langeda ning lühiajaline hinnasiht on 3,60 dollarit buššelist. Samas nentis analüütik, et maisi hinnalanguse jätkumiseks on vaja ka sojaubade hinnalangust.

„Selleks, et maisi hind langeks alla 3,60 dollari, peavad sojaubade hinnad kukkuma tagasi 9,60 dollari piirkonda,“ ütles Reilly. Ta lisas, et järgmise nädala külviraport võiks sojaubade hindasid alla tuua, sest oodatakse külvamise kiirenemist.

Reilly sõnul on sojaubade ja maisi hinnasuhe praegu 2,69. Tema arvates selline suhe kaua ei püsi ning maisi hind ei saa enam kaua langeda.

Teistest toorainetest langes nisu hind nädalaga 5,43 protsendi võrra 4,74 dollarini buššelist. Erinevate riskifondide panused nisu hinnalangusele on suuremad kui kunagi varem. See on pannud analüütikuid uskuma, et hind võiks lähitulevikus mõneti taastuda, sest turusentiment on praegu liiga negatiivne.

Kaera hind kukkus 2,78 protsenti ja buššel maksab 2,44 dollarit. Töötlemata riisi hind püsis praktiliselt muutumata ja üks kvintal maksab 10,29 dollarit.

Fonterra: piimahinnad langevad veel

Fonterra vähendas 2014-2015. aasta piimahindade prognoosi juba neljandat korda. Maailma suurima piimatootja sõnul on turgudel suur ülepakkumine.

Enda alla 10 600 piimafarmerit kogunud Fonterra kärpis oma tootjate oodatava müügihinna hinnaprognoosi 20 sendi võrra 4,50 Uus-Meremaa dollarini kilogrammist.

Fonterra jaoks oleks tegemist odavaima hinnaga alates 2007. aastast. Farmerid vajavad kulude katmiseks 5,40 dollarist piimapulbri hinda. Ettevõtte sõnul suurenes eelmisel aastal tootmine ning impordinõudlus vähenes, mis viis järsu hinnalanguseni. Turud pole olukorrast taastunud ning seetõttu vähendati ka hinnaprognoosi.

„Pideva volatiilsuse piimaturul on tekitanud ülepakkumine,“ ütles Fonterra tegevjuht John Wilson.

Detsembri keskpaigast kuni veebruari keskpaigani tõusis maailma piimahindasid jälgiv GlobalDairyTrade indeks üle 25 protsendi, mis andis tootjatele lootust, et hinnalangus on läbi ning hinnad taastuvad. Nii aga ei juhtunud ning veebruari lõpust on GDT indeks kukkunud juba 23 protsenti.

Starbucks kogub madalate hindade ajendil kohvivarusid

Tuntud kohvifirma Starbucks saab madalatest kohvihindadest kasu ning ettevõte teatas, et praegu kogutakse endale varusid, vahendab agrimoney.com.

Kohvi hinnad on maailmaturul oktoobris saavutatud tippudest kukkunud ligi 40 protsenti.

Eelmisel nädalal oma kvartalitulemused avalikustanud Starbucks ütles, et ettevõte hoidis ennast eelmise aasta lõpus kohviturult eemale ja see on aidanud vähendada toorainekulusid.

ICE kohvifutuuride hind tõusis oktoobris 2,255 dollarini naelast, mis oli kahe aasta kõrgeim tase. Praegu peab ühe naela kohviubade eest välja käima 1,395 dollarit.

Kohvifirma on alates jaanuarist toorainet kokku ostnud ning finantsaasta, mis lõpeb septembris, vajadused on 94 protsendi ulatuses täidetud.

„Meie kohvimeeskonna kannatlikkus hea hinna ootamisel tasus ära. Meie ostetud kohviubade hind on 2015. aastal alla turukeskmise,“ ütles Starbucksi üks tootmisjuht Kevin Johnson.

Ettevõte ütles, et praegu jätkatakse kohvi ostmist ka 2016. aastaks, sest hinnad püsivad madalal.

Toornafta hind tõuseb robinal

USA valitsus teatas, et mitmetes naftahoidlates on oodatust vähem varusid. See aitas viimastel nädalatel tõusuteel olnud nafta hindadel saavutada nelja kuu rekordi.

Aprillis on nafta hinnad tõusnud juba 20 protsenti. Tegemist on tugevaima taastumisega alates 2014. aasta juunist, mil järsk hinnalangus hakkas. Osaliselt on kallinemine tingitud sellest, et pakkumise üleküllus võib sessoonselt vähenema hakata, sest suvel suureneb USAs naftatarbimine. Nafta hinnale on toetavalt mõjunud ka aprilli keskel alanud dollari nõrgenemine.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 3,46 protsenti ja neljapäeva õhtuks maksis barrel 59,42 dollarit. WTI on 18. märtsil saavutatud hinnapõhjast kallinenud ligi 40 protsenti.

Brent toornafta kallines 3,2 protsenti ja barrel maksab 66,62 dollarit.

Maagaasi hind tõusis 8,26 protsenti ning ühe briti soojusühiku (293,3 kw/h) hind on 2,75 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960