Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahesaaduste turg maailmas ja Euroopas kasvamas

Inimeste keskkonnateadlikkus on maailmas tõusuteel, lisaks soovitakse süüa heamaitselist toitu - need on põhilised ostuargumendid, mis mahetoidu müüki suurendavad.

Mahetoidu turuosa maailmas on kümne aasta jooksul suurenenud üle kolme korra - 2003. aastal 21,1 miljardit US dollarit, 2013. aastal 63,8 miljardit dollarit. Paljudes maades kasv aeglustus majanduskriisi aastatel. Riikide lõikes oli kõige suuremal maheturul USAs 2012. aasta käive 28,4 miljardit dollarit (4 % USA toiduturust ja 44% maailma maheturust). Sellest 43% moodustas mahe puu- ja köögiviljade käive.

Euroopa Liit oli 2012. aastal suuruselt teine maheturg maailmas, kokkuvõttes 41%ga, mis rahalises väljenduses on 20,9 mld eurot ja aastane juurdekasv on olnud 6%. Suuremate turgudena saab välja tuua Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia. Huvitav on märkida, et kõige suurema turumahu kasvuga oli meie naaberriik Venemaa 85%, Soome oli 24% neljas.

2011. aastal müüdi Euroopa Liidus mahetooteid 19,7 miljardi euro eest. Kusjuures riigiti nelja suurema maheturu käive moodustas sellest 65% - Saksamaa 6,6 miljardit, Prantsusmaa 3,8 miljardit, Suurbritannia 1,9 miljardit ja Itaalia 1,7 miljardit eurot. Euroopa suurim maheturg Saksamaa moodustab peaaegu kolmandiku kogu Euroopa Liidu maheturust. Peamised Saksamaale eksportijad on Holland ja Itaalia ning peamisteks eksporditavateks toodeteks puu- ja köögiviljad ning kanamunad.

FiBL-AMI* andmetel on perioodil 2008 – 2011 Euroopas mahetoodete müük suurenenud 25%. Euroopa Komisjoni turuanalüüs näitab, et Euroopa Liidus ületab nõudlus mahetoidu järele selgelt pakkumist. Ka Eesti mahetoodangut müüakse teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Kõige suuremas mahus turustatakse teistesse riikidesse teravilja.

Allikas: Kaja Kesküla artikkel EPKK Aiandusfoorumiks.

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960